Vlada pošilja v Bruselj paket treh komisarskih kandidatov

Na kandidatni listi so Alenka Bratušek, Karl Erjavec in Tanja Fajon. SMC obžaluje, da vlada ni sledila njihovemu predlogu.

Objavljeno
31. julij 2014 14.39
Posodobljeno
31. julij 2014 14.39
Dr. Gregor Virant prihaja na sejo vlade. Ljubljana 3. april 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Vladna ekipa je na seji sestavila predlog liste kandidatov za evropskega komisarja, ki jo bo poslala v Bruselj.

Na listi so odhajajoča premierka Alenka Bratušek, prvak Desusa Karl Erjavec in evropska poslanka SD Tanja Fajon.

Na seji vlade je bilo osem ministrov od skupaj trinajstih, s predlogom so se seznanili brez glasu proti. Vsi trije kandidati so dali soglasje.

Ministrov Desusa ni bilo na seji, Virant sejo zapustil

Med ministri v odhodu je bilo precej napetosti. Ministri stranke Desus in tudi predsednik stranke Karl Erjavec, ki je med kandidati za evropskega komisarja, na sejo niso prišli, notranji minister Gregor Virant pa je sejo vlade predčasno zapustil, češ da hoče svojo politično pot končati častno in »pri tej kadrovski kuhinji in tej farsi ne bo sodeloval«.

Liste kandidatov za komisarja Virant tako ni podprl. Pojasnil pa je, da je predlagan paket treh kandidatov in je očitno neki dogovor med PS in SD, da to sprejmejo. Iz vrst DL je predlog vlade potrdil minister za infrastrukturo Samo Omerzel.

Virant sicer vseskozi nasprotuje, da bi evropskega komisarja izbrala sedanja vlada. Meni tudi, da bi bila sramota za vlado in državo, če bi premierka samo sebe predlagala za komisarko in bila tudi izbrana. Sramota je po njegovem mnenju tudi to, da se nismo sposobni dogovoriti za enega kandidata ali kandidatko in da se ignorira volja stranke SMC, ki je zmagala na volitvah v DZ. 

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo (SD) ne razume, zakaj se s predlogom tako mudi, glede na to, da evropski svet ni sprejel nobenega datuma, do katerega bi bilo treba poslati predloge za komisarja. Slovenija ima po njegovem mnenju vsaj še do 15. avgusta čas, da zadevo še bolj preuči in predlaga enega ter kompetentnega kandidata ali kandidatko. Tako se bo zavzel za preložitev odločanja o tem, če bodo potekali pogovori in bi lahko prišli do enega kandidata.

Predsednik SD Dejan Židan pričakuje, da bo premierka na seji vlade pojasnila, kaj se je dogajalo v zadnjih dveh dneh, ali je morda že podan kompromisni predlog za komisarja. Tanja Fajon, ki jo predlaga SD, po Židanovih besedah uživa podporo v evropskem parlamentu, in če bo predlagana, ima realne možnosti za to, da bo izbrana za komisarko.

Po Židanovih besedah bi bilo najlaže, če bi danes imeli usklajen predlog na mizi. Če enega predloga ni, imajo možnost, da ne odločajo danes, je dejal pred sejo vlade, druga možnost pa je, da pošljejo v Bruselj več kandidatov, kar pa je po Židanovem mnenju manj slaba odločitev kot prva.

Pred novinarje je po seji vlade stopil še minister za obrambo v odhodu Roman Jakič, sicer iz vrst Zaab, ki meni, da vlada v Bruselj pošilja kredibilen seznam treh imen. Kdorkoli s tega seznama bo izbran, bo po njegovi oceni dober kandidat za mesto evropskega komisarja.

Predsednica NSi Ljudmila Novak ocenjuje, da je šlo pri iskanju komisarskega kandidata tudi za politično trgovino. Predlagani so trije kandidati, med nimi pa ima Brsatuškova po mnenju Novakove boljše možnosti kot Fajonova. Bi pa sama predlagala tretjo kandidatko -

Med kandidati je bil tudi dosedanji komisar Janez Potočnik, ki so ga predlagali v SMC. Potočnik je danes sporočil, da soglasja noče dati, če bi bil le eden od predlaganih kandidatov. Njegove kandidature najverjetneje ne bi potrdili niti v SD, saj je Židan pred dnevi sporočil, da je čas za novega komisarja.

SMC obžaluje, da vlada ni sledila njihovemu predlogu

V SMC obžalujejo, da vlada ni sledila njihovemu predlogu glede oblikovanja predloga kandidature za evropskega komisarja, obenem pa z zaskrbljenostjo spremljajo poročanje o naklonjenosti bodočega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja določenim kandidatom.

V zmagovalni stranki minulih predčasnih parlamentarnih volitev so v večernem sporočilu za javnost poudarili, da sodi odločanje o predlogih za komisarske kandidature v domeno države Slovenije.

Juncker si želi žensk, »zelo ceni« Bratuškovo

Bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo vztrajal pri zadostnem številu žensk v svoji komisarski ekipi. Če med predlaganimi kandidati ne bo dovolj žensk - vsaj devet, kolikor jih je bilo doslej -, lahko to privede tudi do zamud pri oblikovanju nove komisije, je danes v Bruslju povedala Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Če bo Slovenija v Bruselj poslala seznam z več imeni, med katerimi bo več žensk, bo Juncker »temeljito pretehtal vse možnosti glede na opcije v sklopu razdeljevanja resorjev in ob upoštevanju drugih dejavnikov, pri čemer igra vlogo tudi politična teža in izkušenost kandidatov,« so danes dopoldan pojasnili viri blizu Junckerju. Juncker Bratuškovo »zelo ceni«, so še dodali.

Rok za posredovanje predlogov o komisarskih kandidatih se izteče danes opolnoči.

Ženske so po neuradnih navedbah predlagale le tri članice: Češka Vero Jourovo, Bolgarija Kristalino Georgievo in Švedska Cecilio Malmström.

Evropski poslanci razočarani nad postopkom izbire

Lojze Peterle (NSi/EPP) je izrazil obžalovanje, »da vlada tako pomembne kandidature ni videla kot zadevo nacionalnega interesa«. Obžaluje, da vlada ni predlagala niti enega kandidata politične opcije, ki je zmagala na evropskih volitvah.

Ivo Vajgl (Desus/Alde): »Vlada je opravila svoj del kadrovskega postopka, ki je v njeni izključni pristojnosti in predloga ne bom komentiral. Postopek pa je bil takšen, kakršna je slovenska politična stvarnost.«

Franc Bogovič (SLS/EPP) je menil, da bi morali upoštevati glasove tako sedanje vlade, kot zmagovalca parlamentarnih volitev Mira Cerarja kot tistih, ki so dobili največ glasov na evropskih volitvah, torej članov EPP. Da se Slovenija ni uspela opredeliti za enega kandidata, se mu zdi narobe. »Če smo na koncu v tem postopku prišli tako daleč, da so objavljena tri imena, bi potem zagotovo raje govoril o imenih, kot so Lojze Peterle, Romana Jordan ali Janez Potočnik«.

Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) pravi, da sam postopek izbire kandidata oz. kandidatk kaže na stanje duha v slovenski politiki. »Mislim, da bi zato morali pokazati več odločnosti in se postaviti za tistega, za katerega mislimo, da bi lahko najbolje opravljal to funkcijo, treba pa je tudi vedeti, katera področja so še ostala, ki bi bila za Slovenijo najbolj pomembna.«

Milan Zver (SDS/EPP) se je na proces izbiranja kandidatov za Evropskega komisarja odzval le preko Twitterja in zapisal: »Kaj bi se čudili? Ugrabili so nam državo, zdaj ugrabljajo še evropske funkcije. Če ne gre na volitvah ...«

Romana Tomc in Patricija Šulin (obe SDS/EPP) pa se na prošnjo STA za odziv še nista odzvali.