Vlada potrdila dogovor z javnim sektorjem

Virant je po seji vlade  zagotovil, da se bo vlada držala vseh dogovorov, ki jih sporazum določa.

Objavljeno
16. maj 2013 15.05
vlada
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana -  Minister za notranje zadeve Gregor Virant je na tiskovni konferenci po redni seji vlade sporočil, da je vlada potrdila dogovor s sindikati.

Kot je dejal, dogovor zasleduje fiskalne cilje, upošteva načelo pravičnosti in socialni dialog. »S tem dogovorom se javni sektor prilagaja situaciji v gospodarstvu. Ko gre gospodarstvu slabo, se mora temu prilagoditi tudi javni sektor,« je poudaril Virant.

Računa, da bo večina sindikatov dogovor potrdila in bosta v ponedeljek dogovor in stavkovni sporazum podpisana. Tudi če Fides in policijska sindikata sporazuma ne podpišeta, Virant računa, da bo dogovor podpisalo zadostno število sindikatov, da bo ta veljaven.

Na vprašanje, ali se bo s policisti in zdravniki pogajal ločeno, je odgovori, da se ne more pogajati o stvareh, ki so del enotnega plačnega sistema.

Z zdravniki se resorni minister lahko pogaja o standardih in normativih zdravniškega dela, ki jih zdaj ni. Glede policistov je dejal, da se lahko pogaja o plačni masi v policiji in o vprašanju povečanega obsega dela - po njegovih besedah je namreč treba denar nameniti tistim policijskim postajam, ki so nadpovprečno obremenjene.

V torek bo vlada, kot je dejal Virant, obravnavala predlog proračuna za leto 2013 in 2014, kjer so zajeti tudi ti ukrepi.

Virant je zagotovil, da se bo vlada držala vseh dogovorov, ki jih sporazum določa.

Poudaril je tudi, da mora vlada »udariti po mizi« glede pobiranja davkov in sistema javnega naročanja, saj bo v nasprotnem primeru nadaljnjo pogajanje s sindikati oteženo.

O neuradnem poročanju tujih medijev o stanju v Sloveniji, je Virant znova dejal, da nam te špekualacije samo škodijo.