Vlada potrdila prehodno obdobje za hrvaške delavce

Hrvaški državljani se bodo še dve leti zaposlovali pod pogoji, ki veljalo za državljane držav, ki niso članice EU.

Objavljeno
06. junij 2013 15.45
vodovnik_navijaci
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada je danes potrdila predlog zakona o uveljavitvi dveletnega prehodnega obdobja za zaposlovanje in delo državljanov Hrvaške v Sloveniji po hrvaškem vstopu v EU.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, se bodo hrvaški državljani tako še dve leti v Sloveniji zaposlovali pod enakimi pogoji kot doslej, torej na podlagi delovnih dovoljenj.

Ukrep zaradi visoke brezposelnosti doma

Po besedah Kopač Mrakove se je vlada za ta ukrep odločila zaradi zaostrenega gospodarskega položaja ter visoke brezposelnosti doma in pri sosedih. Samo na mejnem območju med državama je namreč okoli 100.000 brezposelnih Hrvatov, je dodala.

Na ta način bo vlada dala prednost zaposlovanju slovenskih državljanov, če delodajalci na trgu določenih profilov ne bodo našli, pa bodo hrvaške državljane še naprej lahko zaposlovali na podlagi delovnih dovoljenj, je dejala ministrica.

Kopač Mrakova je opozorila še, da tovrsten ukrep ne predstavlja kakšne posebne novosti. O tem namreč razmišljajo tudi države, kot sta Avstrija in Nemčija, kjer je brezposelnost bistveno nižja kot v Sloveniji, je spomnila.

Predlog zakona bo v veljavi do 1. julija, ko bo Hrvaška postala članica unije.