Vlada predlaga nove globe za neprijavljene shode

Z novelo zakona bi dopolnili tudi pojem nevarnih predmetov. Za neupoštevanje zakona globe tudi do šestkrat višje.

Objavljeno
18. julij 2013 12.02
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada je na svojih spletnih straneh med delovnimi gradivi objavila predlog novele zakona o javnih zbiranjih, ko gre za neorganizirane shode ali za shode, kjer organizator shoda ni znan in ne zagotavlja reda na prireditvenem prostoru.

Novela med drugim določa pristojnosti policije ob neprijavljenih shodih ter natančneje opredeljuje pojme nevarnih predmetov na javnem zbiranju in rediteljsko službo na zbiranju. Spreminja se tudi višina glob za prekrške.

Število policistov bo natančneje določeno

Doslej ob neprijavljenih shodih pristojnosti policije niso bile določene, zato vlada pripravlja novo ureditev - policija bo morala določiti število policistov, ki bodo spremljali shod ali prireditev s ciljem, da skrbijo za red in varnost udeležencev.

Dopolnili bodo pojem nevarnih predmetov

S predlagano spremembo bo dopolnjen tudi pojem nevarnih predmetov, ki jih udeleženci ne smejo prinašati oziroma uporabljati na prireditvenem prostoru.

»Trenutna definicija nevarnih predmetov je preozka in ne pokriva vseh življenjskih situacij ter da se z nevarnimi predmeti ne prizadenejo zgolj hude telesne poškodbe ali huje okvari zdravje, temveč lahko njihova uporaba, če je v nasprotju s splošnim namenom, predstavlja tudi ogrožanje javnega reda, splošne varnosti ljudi in premoženja,« so zapisali v gradivu.

Rediteljske službe le še z licenco

Dopolnjen bo pojem rediteljske službe, ki jo mora za zagotavljanje reda na prireditvenem prostoru zagotoviti organizator.

»S tem bo onemogočeno, da bi rediteljsko službo na javnih prireditvah opravljali samostojni podjetniki posamezniki ali subjekti, ki nimajo veljavne licence, kadar na prireditvi reda ne bo zagotavljal organizator s svojo rediteljsko službo in bo zagotavljanje reda prepustil subjektu, ki opravlja dejavnost varovanja javnih zbiranj«.

Kdaj zagotoviti zdravstveno oskrbo

Zakon bo določil vrsto prireditev, na katerih mora organizator zagotoviti zdravstveno oskrbo ter kriterije, obseg in način zagotavljanja zdravstvene oskrbe udeležencev ali drugih oseb.

Do šetkrat višje globe

Če bo pravna oseba storila »prepovedano dejanje«, ne bo »zagotovila vzdrževanje reda« ali če bo »organizirala prepovedano prireditev«, bo kaznovana z globo od 4000 do 21.000 evrov. Trenutna globa je od 700 do 4000 evrov.

Organizator, pravna oseba, bo za neprijavljen shod oglobljen s 500 do 8000 evrov. Če vodja shoda ne bo upošteval ukrepov, ki jih predlaga policija, bo globa zanj znašala od 250 do 1500 evrov. Z globo v isti višini bi kaznovali tudi posameznika, ki bi motil ali oviral prireditev. Po sedaj veljavnem zakonu vsem grozi globa od 250 do 1500 evrov.

Reditelji morajo spremljati udeležence z vozili, ko so označena s posameznim znakom. Če tega ne upoštevajo in če se po končani prireditvi na javni cesti ne vzpostavi red, bodo reditelji, pravne osebe, kaznovani z globo od 2000 do 8000 evrov. Do zdaj je globa znašala od 600 do 1.500 evrov.