Vlada pripravlja sistemski zakon o odškodninah izbrisanih

Zakon bo določil in uredil pogoje za individualno obravnavo zahtevkov posameznih oškodovancev.

čet, 20.09.2012, 20:30

Ljubljana - Vlada je v odgovoru Evropskemu sodišču za človekove pravice glede odškodnin izbrisanim zatrdila, da pripravlja zakon, ki bo sistemsko uredil problematiko odškodnin izbrisanim za nepremoženjsko in premoženjsko škodo. Ta naj bi določil pogoje za individualno obravnavo zahtevkov, tudi šestih izbrisanih, ki jim je sodišče dosodilo odškodnine, poroča STA.

Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč junija šestim izbrisanim dosodilo po 20.000 evrov odškodnine, ki jih je država že izplačala. Ni pa sodišče odločilo o morebitni odškodnini za premoženjsko škodo, pač pa vladi in pritožnikom predlagalo, naj v treh mesecih »predložijo pisna stališča o zadevi, zlasti pa naj sodišče obvestijo o morebitnem doseženem dogovoru«.

Ta rok se izteče 26. septembra, zato je vlada na današnji seji sprejela stališče glede utemeljenosti zahtevkov za premoženjsko škodo izbrisanim, ki ga bo posredovala evropskemu sodišču.

Kot je zapisano v vladnem gradivu, pritožniki uveljavljajo povrnitev premoženjske škode iz naslova denarne socialne pomoči, otroških dodatkov, subvencij stanovanjske najemnine, stroškov zdravljenja, stroškov plačila viz in pridobitve osebnih dokumentov, povrnitve plačanih taks v upravnih postopkih in stroškov zastopanja s strani odvetnika. Verjetno zahtevki pritožnikov niso dokončni, saj je odvetniška družba, ki zastopa pritožnike, v pismu državnemu pravobranilstvu sporočila, da obstaja verjetnost dopolnitve zahtevkov, še opozarja vlada.

Kot dodajajo, vlada pripravlja zakon, ki bo sistemsko uredil problematiko odškodnin izbrisanim za nepremoženjsko in premoženjsko škodo. Zakon bo določil in uredil pogoje za individualno obravnavo zahtevkov posameznih oškodovancev. Vsi zahtevki, tudi zahtevki omenjenih šestih izbrisanih, se bodo individualno reševali na podlagi določil zakona.

Evropsko sodišče je državi v omenjeni sodbi namreč tudi naložilo, da mora v enem letu pripraviti sistem odškodnin za vse izbrisane v Sloveniji.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se