Vlada razrešila direktorja vojaških obveščevalcev

Namesto Boštjana Perneta je vlada imenovala Gorazda Rednaka, ki je Ovs že dvakrat vodil kot v. d.

Objavljeno
06. november 2014 13.16
jsu_vojaki
M. Č., Delo.si, P. J., notranja politika
M. Č., Delo.si, P. J., notranja politika

Ljubljana − Vlada je na današnji seji razrešila šefa vojaške obveščevalno-varnostne službe (Ovs) Boštjana Perneta in na to mesto imenovala Gorazda Rednaka, je po seji novinarjem pojasnil minister za obrambo Janko Veber (SD).

Odločitev vlade, da Perne ni več šef Ovsa bo obveljala jutri, ko bo Rednak tudi uradno postal direktor.

Minister za obrambo Janko Veber in Perne sta se dogovorila, da bo dosedanji šef obveščevalcev kariero nadaljeval v vodstvu Uprave za zaščito in reševanje, so pojasnili iz vlade in zapisali še, da »novoimenovani generalni direktor Ovsa Gorazd Rednak za ta položaj izpolnjuje vse formalne pogoje, ima pa tudi dolgoletne izkušnje z delom v Ovsu, saj je med drugim v svoji karieri opravljal vse vodilne funkcije v tej službi«.

Že dvakrat v. d. vodje

Rednak je vojaško obveščevalno službo doslej vodil že dvakrat, a obakrat bil le v. d. vodje obveščevalcev. Vršilec dolžnosti direktorja vojaških obveščevalcev je bil prvič, ko je bil obrambni minister za pol leta Janez Janša v vladi Andreja Bajuka leta 2000.

Decembra leta 2000 je Anton Grizold (SD), ki je bil obrambni minister v zadnji vladi, ki jo še vodil Janez Drnovšek (LDS), za pravega šefa Ovsa potem postavil Zorana Klemenčiča.

Rednaka pa je za začasnega šef Ovsa znova imenoval Karl Erjavec (Desus), ki je v vladi Janeza Janše januarja 2005 odstavil Zorana Klemenčiča, položaj je tudi takrat Rednak prevzel le začasno za pol leta. Po slabem desetletju se zdaj torej vrača.

Kdo je Gorazd Rednak?

Rednak, rojen 16. novembra 1964 v Slovenj Gradcu, je leta 1989 končal študij na sedanji Fakulteti za družbene vede, smer obramboslovje.

Še istega leta se je zaposlil na carinarnici v Celju kot carinski inšpektor v izpostavi Velenje. Leta 1991 je sodeloval v osamosvojitveni vojni kot častnik. Oktobra istega leta se je zaposlil v varnostnem organu ministrstva za obrambo kot operativec v sektorju za protiobveščevalno zaščito.

Do leta 1999 je delal kot operativec v izpostavi Ovsa v Celju, nato je bil premeščen v Ljubljano na delovno mesto vodje kriminalistične službe v Ovsu. Spomladi 2000 je prevzel vodenje sektorja za protiobveščevalno delo v Ovsu. Od junija do decembra 2000 je kot vršilec dolžnosti opravljal naloge vodje Ovsa, potem pa je vodil varnostni sektor Ovsa.

Nazadnje je deloval v sektorju za gospodarjenje z nepremičninami na ministrstvu za obrambo.

Preberite še:

Rednak namesto Klemenčiča