Vlada razrešila šefa Sove

Tokrat ni pomota: Cvelbar namesto Černčeca na čelu Sove in še nekaj kadrovskih novosti – tokrat res zadnjič.

Objavljeno
19. marec 2013 14.26
Posodobljeno
19. marec 2013 15.19
SLOVENIJA LJUBLJANA 21.06.2012 DAMIR CRNCEC DIREKTOR SOVE FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik vlade Janez Janša je danes s položaja razrešil direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) dr. Damirja Črnčeca, ki je podal odstopno izjavo.

Do imenovanja novega direktorja bo Sovo vodil Črnčecev namestnik Branko Cvelbar.

Na seji vlade pretekli teden se je ravno s Črnčecem neljubo zapletlo, ko je vladni predstavnik Anže Logar na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da je vlada razrešila direktorja Sove in za novega imenovala Branka Cvelbarja. Kmalu zatem so informacijo preklicali. Naši viri iz Sove so takrat dejali, da so odstopnjo izjavo Črnčeca sicer obravnavali, a da je premier sklenil, da ga bo razrešil »tik pred zdajci«.

Danes so na seji vlade, ki je bila 55. po vrsti in zadnja v tem mandatu Janeza Janše - jutri namreč poslanci glasujejo že o novi vladi, vladi mandatarke Alenke Bratušek - sprejeli še nekaj razrešitev in novih imenovanj:

• Gregorju Ficku so za pet let podaljšali vodenje Direkcije Republike Slovenije za ceste.

• Dr. Boris Majcen bo novi direktor Inštituta za ekonomska raziskovanja.

• Mag. Mirko Komac bo postal v. d. direktorja Javne agencije za civilno letalstvo RS.
 
• Dipl. ekon. Vlasta Cafnik bo postala zastopnica pacientovih pravic ZZV Maribor.
 
• Vlada je razrešila mag. Lovra Lončarja za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade RS.
 
• Razrešen je tudi vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za družino v Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Gordana Možina Florjanc.

• Mag. Cveto Uršič bo novi generalni direktor Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja v Ministrstvu za delo, družino,  socialne zadeve in enake možnosti.
 
• Vlada je razrešila Boštjana Riglerja z mesta generalnega direktorja Direktorata za infrastrukturo v Ministrstvu za infrastrukturo in prostor.