Vlada se še ni odrekla kriznemu davku

»Sedanja opozicija trdi, da delamo vse narobe, torej bi težko trdili, da smo enaki Janševi vladi.«

Objavljeno
27. junij 2013 20.48
Alenka Bratušek, predsednica slovenske vlade, med intervjujem v Ljubljani, 26.junija, 2013.
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana - »Nisem dala ne zelene ne rdeče luči za prodajo Mercatorja. Nihče tega od mene niti ni pričakoval,« je v intervjuju, ki bo objavljen v jutrišnji Sobotni prilogi, zagotovila predsednica vlade Alenka Bratušek.

Sestanek s predsednikoma uprav Mercatorja in Pivovarne Laško Tonijem Balažičem in Dušanom Zorkom je »bil sklican izključno z namenom, da ugotovim, do kdaj obe podjetji lahko zdržita, če se nič ne zgodi,« je povedala premierka; ugotovila je, da pivovarna »ne prav dolgo«.

Ali bo dvig DDV prinesel val podražitev, Bratuškova ne ve, je pa prepričana, »da bi proizvajalci in trgovci lahko našli kompromis in nase prevzeli del tega bremena, da ne bi trpela potrošnja«. Po njenih besedah tudi krizni davek še ni dokončno umaknjen z dnevnega reda.

Bratuškova je povedala, da paket slabih terjatev NLB, ki naj bi ga prenesli na slabo banko, že ves mesec čaka na soglasje evropske komisije. Prvi prenos zelo majhnega deleža pa se bo, napoveduje premierka, zgodil v prihodnjih dneh.

Predsednica vlade se ne strinja, da njena ekipa vleče enake poteze kot njena predhodnica: »Sedanja opozicija trdi, da delamo vse narobe, torej težko trdimo, da smo enaki Janševi vladi.« V pogovoru je povedala še, da je koalicija trdna in da pri odločanju o prvem paketu privatizacije odnosi s SD niso bili tako dramatični, kot so to videli mediji. »Razpoloženje v koaliciji je zelo dobro,« je ocenila premierka. Pravi, da bo držala besedo in šla prihodnjo pomlad v parlament po zaupnico.

Na vprašanje, ali je kršila ustavo, ker je sodelovala na proslavi, na kateri so bile tudi rdeče zvezde, kot trdi Janez Janša, je Bratuškova dejala, da »jo je torej večkrat kršil tudi on, ker samo lani ni bilo rdečih zvezd na proslavi«. Premierka je spregovorila tudi o verjetnosti prihoda trojke, o tem, ali je zadovoljna z delom gospodarskega ministra, o odnosih z Zoranom Jankovićem in o tem, kdaj bodo prihodnje volitve.