Vlada si od Telekoma obeta najvišjo prodajno ceno

Vlada kot ključne cilje prodaje navaja doseganje čim višje kupnine, stabilno rast gospodarstva in nadaljnji razvoj družbe.

Objavljeno
16. maj 2013 20.14
Preiskava Telekom
Ma. G., gospodarstvo
Ma. G., gospodarstvo

Ljubljana - Po kritikah, da je seznam 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo, sestavljen brez utemeljitev, prodajnih ciljev in postopkov, je vlada dopolnila predlog za prodajo državnih naložb, s katerim mora soglašati še državni zbor.

Vlada kot ključne cilje prodaje navaja doseganje čim višje kupnine, trajne in stabilne rasti gospodarstva ter nadaljnji obstoj in razvoj družbe z ohranitvijo delovnih mest. Kot možne, prodajne metode je vlada navedla javno ponudbo, javno dražbo, javno zbiranje ponudb ali ponudbo vrednostnih papirjev v javnosti.

Pojasnila je tudi razloge za prodajo izbranih družb. Za Telekom Slovenije, od katerega si vlada lahko obeta največ – po nekaterih ocenah okoli 600 milijonov evrov, je cilj prodaje pridobitev strateškega partnerja in hkrati doseganja najvišje možne prodajne cene.

Pri NKBM pa naj bi privatizacija prinesla bolj pregledno delovanje družbe, meni vlada. Cilj prodaje je pridobiti strateškega investitorja, ki bo omočil dolgoročni obstoj in nemoteno poslovanje banke, prenos slabe aktive na slabo banko pa naj bi državi omogočil doseganje višje kupnine za NKBM. Mariborska banka sicer prav zdaj lastnike prosi za 400 milijonsko dokapitalizacijo.

Tudi cilj prodaj večine drugih izbranih družbe je pridobitev lastnika oziroma strateškega partnerja, ki bo zagotavljal preživetje in razvoj družbe.

Aero, Paloma, Fotona, Aerodrom, Unior in Elan po navedbah vlade nujno potrebujejo strateškega partnerja za za svoj nadaljnji razvoj. »Družba potrebuje investitorja, ki ji bo zagotovil finančna sredstva za modernizacijo osnovnih sredstev papirnih strojev, ker sama ni sposobna zagotoviti zadostnega obseg sredstev, ki je potreben za tovrstno investicijo (več deset milijonov evrov),« je zapisala vlada.

Deleži v Cinkarni Celje, Termah Olimia in Heliosa so na prodaj, ker so se državni lastniki pridružili prodaji, do katere je prišlo zaradi stečajnega postopka holdinga Zvon ena. Država pričakuje, da bo na ta način lahko dosegla višjo ceno za svoj delež.

Iskanje strateškega partnerja Adrii Airways pa je del sporazuma o prestrukturiranju družbe.