Vlada snuje svojo novelo o holdingu

Bo Pozitivni Sloveniji uspelo novelirati zakon o Slovenskem državnem holdingu?

Objavljeno
19. februar 2013 18.27
Posodobljeno
20. februar 2013 05.00
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana – Ali bo Pozitivni Sloveniji (PS) uspelo novelirati zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH), pred današnjo obravnavo predlaganih sprememb na matičnem parlamentarnem odboru še ni bilo mogoče ugotoviti. Kot kaže, pa vlada pripravlja svojo novelo zakona o SDH, v katero naj bi vključila le predlog PS, ki predvideva, da bo poslovanje holdinga lahko pregledovalo računsko sodišče. V SLS so nam pojasnili, da bodo prav zato danes glasovali proti noveli zakona o SDH, ki jo je pripravila PS.

Na ministrstvu za finance so nam potrdili, da res pripravljajo spremembe omenjenega zakona. Zato je pričakovati, da bosta tudi vladni SDS in NSi glasovali proti noveli PS. Kakšne spremembe pripravlja vlada, še ni mogoče izvedeti, po neuradnih informacijah pa gre za »tehnične izboljšave« in podaljšanje nekaterih rokov.

PS predlaga spremembe, ki naj bi prinesle večjo preglednost pri poslovanju holdinga in drugačno sestavo nadzornikov. O teh spremembah se je PS dogovarjala z zdaj že nekdanjim ministrom za finance Janezom Šušteršičem iz vrst DL. Holding bi bil po predlogu PS zavezan zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in zakonu o javnem naročanju, njegovo poslovanje pa bi lahko pregledovalo računsko sodišče. Po veljavnem zakonu štiri kandidate za devetčlanski nadzorni svet predlaga vlada, od tega enega ekonomsko-socialni svet, štiri poslanske skupine in enega komisija za nadzor javnih financ. Po predlogu PS pa bi tri kandidate predlagala vlada, štiri državni zbor, od tega dva koalicija in dva opozicija, enega komisija za nadzor javnih financ in enega ESS.

Čeprav bo odbor danes zasedal že ob 9. uri zjutraj, se v poslanskih skupinah Desusa, DL in SD včeraj še niso odločili, ali in katere od rešitev, ki jih predlaga PS, bodo podprli. Poslanec Janko Veber (SD) pa je pojasnil, da ta novela ne odpravlja ključnega problema osnovnega zakona, to je prenos državnega premoženja na holding.