Vlada sodiščem zagotovila tri milijone evrov

Da bo sodiščem zmanjkalo okoli 14 milijonov evrov za kritje stroškov sodnih postopkov, so na sodišču sporočili aprila.

Objavljeno
03. junij 2014 16.44
bsa/sodišče
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Vlada je sodiščem od skoraj 14 milijonov evrov, kolikor jim jih bo letos zmanjkalo za kritje stroškov sodnih postopkov, zagotovila tri milijone. To bo zadoščalo do avgusta, so za STA pojasnili na vrhovnem sodišču.

Navajajo tudi, da so omenjene tri milijone poknjižili na postavke okrožnih sodišč prejšnji teden.

Da bo sodiščem zmanjkalo 14 milijonov evrov za kritje stroškov sodnih postopkov, je na začetku aprila opozoril predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Takrat je povedal, da ima sodstvo za vse stroške sodnih postopkov letos na voljo 16,8 milijona evrov, do konca marca pa je porabilo že 42 odstotkov teh sredstev. Tako trend kaže, da bo primanjkljaj sredstev za stroške sodnih postopkov letos znašal več kot 14 milijonov evrov.

Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da je do primanjkljaja sredstev prišlo zaradi spremembe stečajne zakonodaje decembra 2013, ki je obveznost plačila predujmov za stečajne postopke prenesla neposredno na proračune sodišč. Sodstvo je v postopku sprejemanja zakonodaje na te pričakovane negativne finančne posledice opozarjalo, vendar je bilo pri tem preslišano, pravijo.

Pojasnjujejo še, da se je trend rasti števila stečajnih postopkov aprila in maja nadaljeval. Podatki iz vpisnikov do 31. maja kažejo, da je bilo od 1. januarja letos začetih 1537 osebnih stečajev in 589 stečajev pravnih oseb. »Za primerjavo: v istem obdobju lani je bilo začetih 324 osebnih in 246 pravnih, v celem letu 2013 pa 880 osebnih oziroma 933 pravnih stečajev,« pravijo na vrhovnem sodišču.

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Senko Pličanič je že aprila dejal, da zakon o finančnem poslovanju ni krivec za to, da je sodstvo v resnih težavah. Po njegovem so vzrok za to, da primanjkuje sredstev, gospodarske razmere. »Sodstvo je pač samostojna veja oblasti, ima svoj proračun, ki bi ga moralo racionalno, gospodarno upravljati,« je dejal.