Vlada soglaša s pripojitvijo Factor banke in Probanke k DUTB

Pripojitev bo temeljila na revidiranem zaključnem poročilu po stanju na 1. januar letos terletnem poročilu za lani.

Objavljeno
17. februar 2016 21.45
M. Č.
M. Č.
Ljubljana - Vlada je danes v vlogi skupščine Factor banke, Probanke in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) soglašala s poenostavljeno pripojitvijo obeh nekdanjih bank k DUTB. Korak, ki je utemeljen tudi po mnenju sveta Banke Slovenije, sledi zaključku nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke in prenehanju bančne licence za obe družbi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Svet Banke Slovenije je minuli teden odločil o prenehanju izredne uprave v Factor banki in Probanki, ker sta obe izpolnili cilje izrečenih izrednih ukrepov za krepitev stabilnosti finančnega sistema, sprejetih septembra 2013. Postopek nadzorovane likvidacije obeh bank se je tako zaključil, saj so vsi deponenti obeh bank poplačani.

Svet Banke Slovenije je na tej podlagi ugotovil tudi, da so izpolnjeni pogoji za prenehanje dovoljenja za opravljanje bančnih storitev obema. Odločbi o prenehanju bančne licence sta družbi prejeli minulo sredo.

Ker sta družbi ostali brez bančne licence, lahko DUTB na podlagi zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank sodeluje pri pripojitvi kot prevzemna družba, vlogo skupščine pri izvedbi te pripojitve pa igra vlada.

Poenostavljena pripojitev po zagotovilih Urada vlade za komuniciranje (Ukom) ne pomeni, da bo pripojitev izvedena nepregledno, temveč pomeni le to, da ni potrebno izdelati poročila poslovodstva, vmesne bilance ter revizije pripojitvene pogodbe.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je nedavno na seji komisije DZ za nadzor javnih financ povedal, da je poenostavljena pripojitev po ocenah vlade najprimernejši način, da banki nadzorovano prenehata obstajati in da to ne bo imelo dodatnih negativnih posledic ali za DUTB ali za javne finance.

Pripojitev bo temeljila na zadnjih revidiranih računovodskih izkazih, torej na revidiranem zaključnem poročilu po stanju na 1. januar letos ter revidiranem letnem poročilu za lani. Iz obeh po navedbah Ukoma sledi, da je finančno stanje obeh družb znano in revidirano.

DUTB bo s pripojitvijo prevzela preostalo premoženje obeh družb, katerega unovčevanje je vezano na daljši rok. Prav tako bo t. i. slaba banka prevzela tudi preostale obveznosti do države in SID banke.

V Ukomu so spomnili, da svet Banke Slovenije na podlagi pregleda vseh relevantnih listin in po analizi vseh potrebnih informacij ocenjuje, da sta pripojitvi ekonomsko smotrni za državo kot edinega lastnika obeh družb, saj se s pripojitvijo zagotavlja racionalizacija poslovanja, predvsem pa pripojitev pomeni daljši čas unovčevanja premoženja prevzetih družbe in s tem višji iztržek in manjšo verjetnost za dodatno dokapitalizacijo. Svet Banke Slovenije tako meni, da je pripojitev pravno in ekonomsko utemeljena.

Factor banka ima na 31. december lani 1,3 milijona evrov kapitala in 16 milijonov evrov neizkoriščene možnosti dokapitalizacije glede na odločbo o državni pomoči. Probanka pa ima 9,9 milijona evrov negativnega kapitala in 60 milijonov evrov neizkoriščene možnosti dokapitalizacije.

Probanko je država za izvedbo nadzorovanega postopka likvidacije dokapitalizirala v višini 176 milijonov evrov. Dokapitalizacija Factor banke pa je obsegala 269 milijonov evrov. Država je takrat Banki Slovenije izdala tudi poroštvo za zagotavljanje likvidnosti (490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko).

Nekdanji banki sta imeli konec leta 2015 po nedavnem pisanju časnika Delo skupaj še za 311 milijonov evrov kreditnega portfelja, 115 zaposlenih in 369 milijonov evrov obveznosti do države. Od septembra 2013, ko je Banka Slovenije začela nadzorovano likvidacijo teh dveh bank, do konca leta 2015 je Probanka bilančno vsoto znižala s 679 milijonov na 221 milijonov evrov, kreditni portfelj s 452 milijonov na 145 milijonov evrov, zunajbilančne obveznosti s 174 milijonov na 16 milijonov evrov in število zaposlenih z 227 na 86. Obveznost do države znaša 193 milijonov evrov.

Factor banka je v tem času bilančno vsoto znižala s 571 milijonov na 196 milijonov evrov, kreditni portfelj s 439 milijonov na 166 milijonov evrov, zunajbilančne obveznosti s 130 milijonov na 14 milijonov evrov in število zaposlenih s 86 na 29. Obveznost do države znaša še 176 milijonov evrov. Banki sta deponentom vrnili vse depozite, razen tistih, ki nastopajo kot zavarovanje za garancije ali druge obveznosti.