Jamstvo za mlade: »Lovimo zadnji vlak«

Vlada naj bi danes sprejela ukrepe za reševanje problematike brezposlenosti mladih. Kmalu tudi državni sekretar za mladino.

Objavljeno
22. januar 2014 19.11
Posodobljeno
23. januar 2014 11.00
suhadolnik dež
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Po vrsti kritik, da prepočasi in premalo ukrepa ob pereči problematiki brezposelnih mladih, bo vlada, kot kaže, vendarle krenila v akcijo. Danes naj bi tako – skupaj z načrtovanimi ukrepi – sprejela izvedbeni načrt Jamstvo za mlade.

Mladinski svet Slovenije, Mladinska mreža MaMa, Sindikat Mladi plus, Študentska organizacija Slovenije in Zavod Ypsilon so vlado pred kratkim tudi javno opomnili, da naj zaradi velike brezposelnosti med mladimi čim prej preide od besed k dejanjem. Podobna opozorila so prišla tudi iz evropske komisije, ki si je – podobno kot naša vlada – ta problem postavila za prioriteto.

»Lovimo zadnji vlak za ustvarjanje boljših možnosti za mlade. V pripravi so strateški dokumenti: operativni program, ki določa smernice in prioritete za naslednjo finančno perspektivo EU (2014–2020), prav tako pa bi morali že imeti pripravljen izvedbeni načrt resolucije o nacionalnem programu za mladino, ki je bila sprejeta že oktobra 2013. Če ne bo prave politične volje za reševanje problemov mladih, bodo dokumenti ostali le lepa črka na papirju,« opozarjajo mladinske organizacije. Poleg tega pozivajo k imenovanju državnega sekretarja za mladino v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek, kar je sama že obljubila in napovedala tudi v javnosti. To naj bi se po neuradnih informacijah zgodilo v dveh tednih.

Jamstvo za mlade je nabor ukrepov, ki naj bi izboljšali zaposlitvene možnosti mladih in pomagali olajšati prehod iz izobraževalnega sistema na trg dela. Nabor ukrepov naj bi mladim pomagal pri karierni orientaciji, med drugim pa predvideva tudi sistem beleženja in priznavanja neformalno pridobljenih znanj, praktično usposabljanje pri delodajalcu v času izobraževanja in vajeništvo, poklicno in strokovno izobraževanje, krepitev svetovalnega dela z mladimi ter kadrovske in deficitarne štipendije.

***

Celoten nabor ukrepov za mlade