Vlada ustanovila komisijo za zaščito romske skupnosti

Komisijo bo vodil direktor urada za narodnosti Stane Baluh.

Objavljeno
16. april 2015 19.34
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada je danes na novo ustanovila komisijo za zaščito romske skupnosti in določila njeno sestavo. Komisijo bo vodil direktor urada za narodnosti Stane Baluh, v njej pa bo sedelo še 15 članov.

Komisijo sestavljajo predstavniki sedmih ministrstev, in sicer za izobraževanje, delo, zdravje, okolje, gospodarski razvoj, kulturo in javno upravo. Prav tako v njej sedijo štirje predstavniki sveta romske skupnosti ter predstavniki štirih občin.

Predstavniki romskih organizacij so sicer ob nedavnem dnevu Romov med drugim opozorili tudi na dejstvo, da komisija v tem mandatu še ni ustanovljena.

Zato predsednik Foruma svetnikov romske skupnosti in član nove komisije Darko Rudaš današnji vladni sklep pozdravlja. Verjame, da bo komisija z delom začela kmalu, saj jih čaka velik zalogaj. Letos se namreč izteka nacionalni program ukrepov za Rome 2010-2015, ki je prinesel slabe izkušnje. »Njegova vsebina je sicer dobra, a izvajalo se ni nič, saj ukrepi niso imeli finančne konstrukcije in strategije. Še največji napredek je bil na področju šolstva,« pravi Rudaš.

Zato napoveduje, da se bo treba lotiti novega programa za obdobje 2016-2021, v katerega bodo zapisali merljive cilje, konkretne ukrepe, opredeliti pa bo treba tudi finančno sliko.

Ukrepi bodo sicer morali poseči na različna področja življenja Romov, še vedno ostaja ena največjih težav legalizacija romskih naselij.

Sodelovanje v vladni komisiji je po oceni Rudaša »pomembna dimenzija«. Romi so sicer aktivni na različnih ravneh, kot sogovornik države nastopa svet romske skupnosti, v skladu z zakonom pa imajo tudi predstavnike v nekaterih občinskih svetih.