Vlada v iskanju milijonov za sindikate

Koprivnikar: Na voljo imamo dober teden za dogovor s sindikati JS.

Objavljeno
07. december 2016 19.47
Redna seja Državnega zbora - Boris Koprivnikar 25.januarja 2016 [Državni zbor,parlament,Boris Koprivnikar,ministri,vlada]
Zoran Potič, Barbara Hočevar
Zoran Potič, Barbara Hočevar
Ljubljana – Na današnji seji vlade niso obravnavali nobenih izhodišč za dogovor o plačah s sindikati javnega sektorja (JS), ki zahtevajo ukinitev vseh varčevalnih ukrepov. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar danes ni razkrival podrobnosti.

Tudi po današnji seji vlade ni jasno, kako ta namerava premagati razlike med zahtevami sindikatov v JS glede mase plač in zmožnostmi države, kakršne je določila s proračunom za prihodnje leto. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v Bruslju ponovila, da so v proračunskem načrtu predvideli rast stroškov dela v JS za 110 milijonov evrov, kolikor so vredna že dogovorjena sproščanja varčevalnih ukrepov. Po njenih besedah ni veliko manevrskega prostora za povečanje odhodkov za plače za 160.000 uslužbencev JS. Odprava vseh ukrepov, ki jo zahtevajo sindikati, bi pomenila dodatnih 215 milijonov evrov, torej bi se plačna masa skupaj zvišala za 325 milijonov evrov.

Minister Boris Koprivnikar, ki je odgovoren za pogajanja s sindikati, ni razkrival ne rešitev ne strategije, kako doseči kompromisni dogovor. Po njegovem mnenju se čas vladi izteče konec prihodnjega tedna. To je tudi datum, ki vladi omogoča, da izvede vse postopke v okviru pravil. Vsak drug scenarij bi otežil položaj vlade in javne finance države. Nekakšen približevalni predlog bi lahko nastal že ta teden, je napovedal Koprivnikar, rešitve pa bodo najprej predstavili sindikalnim pogajalcem. Če bi se nakazala možnost, da bi se s sindikati lahko približali sporazumu, bi se začela tudi formalna pogajanja. Koprivnikar je potrdil, da na vladi razmišljajo o »finančnem koraku«, ki bi omehčal sindikate, a opozoril, da »ni vse v finančnih rešitvah, ampak je težava večplastna.«

O izhodu iz zagate, v katero se je vlada ujela sama, kljub opozorilom Desusa in SD, so na neformalni ravni govorili danes tudi na koalicijskem srečanju, kjer so poudarili pomembnost dogovora z JS. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da so preizkusili več scenarijev poteka pogajanj med vlado in sindikati, vendar da je treba najprej ugotoviti, ali obstaja na sindikalni strani pripravljenost na pogajanja. Kustec Lipicerjeva namreč poudarja, tako kot ministrica za finance, da se je mogoče pogajati le v finančnem okviru, kakršen je bil določen s proračunom za leto 2017.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han zagovarja pristop enotnih pogajanj s sindikati JS, vključno z zdravniškim sindikatom Fides. Predlog je, da se najprej določi točke, kaj je še treba urediti, potem pa se je treba o ključnih zadevah dogovoriti na krovni ravni ter na podlagi tega napisati intervencijski zakon, ki bi bil sprejemljiv za obe strani in bi ga v tem primeru podprli tudi SD in Desus. Malokdo pa verjame, da bo mogoče »pomiriti« sindikate, ne da bi vlada vsaj malo popustila tudi finančno,« meni Han. Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša dodaja, da še ni jasno, kako bi vlada in sindikati lahko prišli skupaj. Bodo pa znali sindikati tudi sami presojati, »kako in s kom je laže sklepati dogovore«.