Vlada v zadnjih vzdihljajih sprejela novo klasifikacijo naložb

Dars, Pošta, Krka in Luka Koper so po novem strateške naložbe.

Objavljeno
27. februar 2013 12.28
jer*Vlada Republike Slovenije
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana – Aktulana vlada je danes zjutraj, torej tik pred razpravo o nezaupnici sprejela novo Klasifikacijo naložb državnega holdinga in s tem nadomestila klasifikacijo, ki jo je sprejela 6. februarja letos. Tudi novi dokument mora potrditi še državni zbor.

Kot so sporočili iz vlade, se nova klasifikacija od sprejete razlikuje v prikazu obstoječega stanja naložb na dan 31. januarja letos, z ločenim prikazu različnih naložb in v merilih in kriterijih, po katerih so bile naložbe razdeljene po skupinah. Predvideva tudi razširitev skupin naložb, prinaša preglednejši razporeditvi naložb po skupinah in podrobnejšo opredelitev ciljev prodaje posameznih naložb in uporabe kupnin.

Dars, Pošta, Luka in Krka strateški

Vlada je v novi klasifikaciji omilila svoje prodajne načrte in razširila seznam strateških naložb, kjer naj bi SDH poleg ekonomskih zasledoval tudi razvojne in druge cilje. Tako je po novem starteška naložba Dars, ki ga država ne bi več prodala v celoti, ampka le slabo polovico. V Krki kot strateški naložbi bi država ohranila 24,86- odstotni delež, v Pošti Slovenije pa polovičnega; iz obeh je sprva predlagala popoln umik. V Luki Koper pa državnega deleža ne bi znižala na dobro čertino, ampak na dobro polovico.

Rudnik živega srebra ostaja državen

V državni lasti bi po novem ostala tudi Rudnik živega srebra Idrija in Študentski dom Korotan. Iz ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa so že sporočili, da je po novem Rudnik živega srebra Idrija uvrščen na seznam družb v insolventnih postopkih in je v likvidaciji. »Torej ni na seznamu družb, ki naj bi bile odprodane.

Študentski dom Korotan na Dunaju (družba Studentenheim Korotan) pa je uvrščen na seznam naložb, ki ostanejo v 100 odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga,« so še pojasnili. V prejšnji klasifikaciji je namreč vlada predvidela prodajo teh dveh družb, za idrijski rudnik pa je ministrstvo že pred dnevi sporočilo, da gre za administrstivno napako.

Smernice upravljanja


Vlada je na dopisni seji sprejela tudi Smernice upravljanja naložb, ki podrobneje opredeljujejo način delovanja Slovenskega državnega holdinga. Kot so sporočili iz vlade, so v smernicah določena načela preglednosti, odgovornosti, učinkovitosti in upravljanja s tveganji, s katerimi se zagotavlja pravilnost procesov odločanja, zniževanje tveganosti posamezne družbe in posledično stroške njenega zadolževanja, po katerih naj bi SDH tudi posloval. "Določeni so tako lastniški cilji kot tudi javni cilji države, katerim mora SDH pri svojem poslovanju slediti," so še zapisali. Smernice naj bi bile podlaga za pripravo strategije, ki jo mora uprava SDH pripraviti v šestih mesecih od svojega imenovanja in jo posredovati v sprejem državnemu zboru.

Ostro nasprotovanje prejšnji klasifikaciji so že izrazili sindikati, delodajalci in stranka SD.