Vlada vrgla rokavico: država ne bo več bergla regijam

Glavno sporočilo tokratnega obiska zasavske in posavske regije je, »da se je potrebno postaviti na svoje noge«.

Objavljeno
24. oktober 2012 18.39
Posodobljeno
24. oktober 2012 18.51
Polona Malovrh, Trbovlje, Janoš Zore, Posavje
Polona Malovrh, Trbovlje, Janoš Zore, Posavje
Trbovlje, Krško - Vladna ekipa Janeza Janše je Zasavcem in Posavcem ob odhodu vrgla rokavico: Postavite se na lastne noge, oprite na lastno pamet in izkoristite evropska sredstva, ki bodo v prihodnjih dveh letih Sloveniji na voljo za naložbe, saj bo državnih pomoči poslej bistveno manj.

Znanja imata regiji ob Savi dovolj, prav tako energetskega potenciala in družbeno sprejemljivih energetskih lokacij, a v krizi se nista enako dobro obnesli. »Posavje se je bolje od Zasavja,« ocenjuje premier Janša. Prihodki posavskega gospodarstva so lani zrasli za tretjino, v Zasavju pa padli za desetino. Brezposelnost narašča v obeh: v Posavju malenkostno, Zasavci v Trbovljah imajo rekordno, 17-odstotno. Razvojnih programov kronično primanjkuje: Posavci so letos za sofinanciranje prijavili 19, Zasavci deset projektov. Ena od rešitev so boljše prometnice, ki bi privabile investitorje. A na dilemo, vlagati v infrastrukturo ali podjetništvo, ni preprostega odgovora - sploh kadar so sredstva omejena.

Manj državnih pomoči v prihodnje bo zadalo najhujši udarec Zasavju, ki je med letoma 2008 in 2011 prejelo kar 80 milijonov evrov pomoči; Posavje jih je dobilo 30 milijonov. Zasavci so bili ob obisku vlade trojno razočarani. Niso podpisali koncesijske pogodbe za izkoriščanje zmogljivosti srednje Save niti sofinancerske pogodbe za Center za ravnanje z odpadki niti jim ni nihče pojasnil stališč do vlaganj v nov premogovni sloj Brnica. Z oceno pa se že mudi, saj bodo v Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) prenehalki kopati že čez dobra dva meseca. Krivec, da ni prve pogodbe, so po ministru Francu Bogoviču Savske elektrarne, ki so zahtevale, da koncesijska pogodba zajame območje celotne Save. Pogodba za Ceroz zahteva le še protokolarni podpis, RTH pa bo po zagotovilih ministra Zvonka Černača za zapiranje jam še letos prejel štiri milijone evrov. Termoelektrarni (TET) je energetsko dovoljenje za prenovo kotla, ki je pogoj za daljinsko ogrevanje treh zasavskih občin, obljubil novembra. Na morebitna tuja, ruska vlaganja v TET, se je premier Janša za Delo odzval: »Za davkoplačevalce je bolje, da svež kapital pride iz tujine kot iz njihovih žepov. Neposredne tuje investicije potrebujemo, ker je domače akumulacije premalo. Nisem pa še srečal investitorja, ki bi bil pripravljen vlagati brez ekonomskega izračuna.«

S Posavci bolj ubrani

Toni med Posavci in vlado so bili bolj ubrani. Dva trenutna ministra sta namreč nekdanja župana Brežic in Krškega, njuni stranki obvladujeta tudi Sevnico. Projekti prve in druge Janševe vlade so hkrati projekti Posavja. Sano pospešiti jih je treba, so se strinjali Posavci. V velikem loku so se ognili le vroči temi med SDS in SLS - boju za prevlado v Genu energiji. Minister Andrej Vizjak o uvedbi dvo- ali tričlanske uprave po volji SDS uradno ne ve nič, direktor Martin Novšak je z njim napol sproščeno kramljal, premier pa ob obisku Kovisa in odprtju čistilne naprave na Lisci z mediji ni hotel spregovoriti.

Vladni obisk v Krškem se je sukal okoli gradnje odlagališča za radioaktivne odpadke. Lokacija v bližini krške nuklearke je določena od leta 2009, še letos pa naj bi zaključili revizijo naložbenega programa. Vlada se zavzema za takojšnji začetek gradnje, čeprav je po Bogoviču prestavitev finančno ugodnejša. Hrvaška bo povabljena, da svojo polovico odpadkov iz Jeka odloži v Krškem. Tovrstni dogovor so leta 2008 že dosegli, tako Vizjak, a nikoli predstavili javnosti.

Vizjak je v Sevnici še razkril, da se tuji investitorji zanimajo za financiranje tretje razvojne osi. Izkupiček od cestnin bi romal v tujino, gradila pa bi slovenska podjetja. Projekt, ki ga je vlada v letu dni že pospešila, je veriga spodnjesavskih hidroelektrarn. A pri načrtovanju zadnje v verigi, mokriške, dokončnega soglasja z naravovarstveniki še ni.