Prioritete vlade v 2017: zdravstvo, infrastruktura, mladi

Vlada je na današnjem delovnem posvetu določila prednostne naloge v letu 2017.

Objavljeno
26. januar 2017 18.01
Zdravstvo, UKC
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - Vlada je za prednostne naloge v tem letu določila izboljšanje delovanja zdravstvenega sistema, povečanje zaposljivosti mladih ter spodbujanje podjetništva in inovativnosti, začetek gradnje drugega tira in izboljšanje druge prometne infrastrukture, krepitev delovanja pravne države ter uveljavljanje Slovenije kot zelene referenčne države.

Glavna prioriteta je zdravstvo, so iz vlade sporočili po današnjem delovnem posvetu. Obljubljajo okrepitev programa skrajševanja čakalnih dob, investicije, denimo v obnovo bolnišničnih lekarn, in tudi skupno javno naročilo za medicinsko opremo večjih vrednosti. Kot cilj nove ureditve sistema dolgotrajne oskrbe pa poudarjajo vzpostavitev sistema pomoči osebam, ki so dolgotrajno nesamostojne pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti.

Vladna prioriteta je tudi začetek gradnje drugega tira med Koprom in Divačo. Spomladi bo objavljen razpis za pripravljalna dela in v vladno proceduro vložen predlog zakona, ki bo opredelil pogoje za financiranje, gradnjo in upravljanje drugega tira. Prihodnji mesec bo Slovenija vložila prijavo za financiranje tega projekta iz evropskega mehanizma CEF.

Na ministrstvu za infrastrukturo sicer pričakujejo še nadgradnje železniških prog Poljčane-Slovenska Bistrica, Zidani most-Celje, Maribor-Šentilj ter vozlišče Pragersko.

Za povečavo kliknite na infografiko.


Letos bo po napovedih infrastrukturnega ministrstva vzpostavljen sistem elektronskega cestninjenja za tovorna vozila. Začel se bo tudi postopek pridobivanja zemljišč in izdelave projektne dokumentacije za gradnjo južnega in severnega dela tretje razvojne osi.

Investitorji pričakujejo spremembe prostorske in gradbene zakonodaje, ki jo napovedujejo na ministrstvu za okolje in prostor. Njen cilj je povečati prožnost prostorskega načrtovanja, spremenjen bo koncept izdajanja gradbenih dovoljenj, postopki pri pridobitvi gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja pa naj bi bili vodeni z enega mesta.

V iskanje članov fiskalnega sveta

Na ministrstvu za finance napovedujejo nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo in vzpostavitev fiskalnega sveta. Jutri bo predvidoma objavljen nov razpis za člane tega organa, potem ko so bili prvi trije poskusi neuspešni. Javnofinančni primanjkljaj nameravajo z lanskih 2,2 odstotka BDP znižati na 1,3 odstotka BDP, dolg države pa naj bi se zmanjšal z 80 odstotkov BDP na 78 odstotkov BDP. »Posodobili bomo sistema obdavčitve nepremičnin in nadaljevali prestrukturiranje bremen javnih dajatev,« so še napovedali.

Ministrstvo za šolstvo za letos načrtuje prenovo zakonov o visokem šolstvu in raziskovalno-razvojni dejavnosti. Obljubljajo, da bodo s projekti Evropskega socialnega sklada zagotovili zaposlovanje asistentov za delo z otroki s posebnimi potrebami v vzgojno-izpobraževalnih zavodih. S tem bo delne zaposlitve dobilo dvesto mladih, starih do 29 let.