Vlada zavrača vrnitev migrantov, ki so le prečkali našo državo

Dnevne zahteve drugih držav za prevzem odgovornosti za tujce, ki so v EU vstopili pri nas

Objavljeno
08. januar 2016 15.35
Begunci
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Država ne bo prevzela odgovornosti za sprejem tujcev, ki jim je bila izdana odločba o dovolitvi zadrževanja in teh odločb ne šteje kot dovoljenje za bivanje, je včeraj odločila vlada, da bi se izognila pristojnosti za obravnavo prošenj za mednarodno zaščito za veliko množico migrantov.

Peter Jančič

Nevarnost, da bi Slovenija morala sprejeti množico beguncev, ki so naše ozemlje prečkali v želji, da bi prišli do drugih evropskih držav, nakazujejo zahteve drugih držav, ki vsak dan prosijo za prevzem pristojnosti, torej vrnitev begunca. Zahtevkom kot dokaz prilagajo slovenske odločbe o dovolitvi zadrževanja, so sporočili iz vlade in pojasnili, da smo prva država v Evropski uniji, ki migrante evidentira in jim izdaja odločbe o dovolitvi zadrževanja. Grčija in Hrvaška tujcev večinoma ne evidentirata in zato ne obstajajo uradni dokazi, da so tujci v ti dve državi vstopili, preden so prečkali mejo s Slovenijo, kar pomeni, da nista pristojni za obravnavo njihovih prošenj za mednarodno zaščito, čeprav so se v teh dveh državah nahajali na enak način kot v Sloveniji. Slovenijo je zadnje mesece prečkalo kakšnih 400.000 migrantov, a vsem država odločb o dovolitvi zadržavanja ni izdala, je slišati med poslanci.

Nočejo slovenske zaščite

Kot je zapisala vlada odločbe o dovolitvi zadrževanja v Sloveniji dobijo ljudje, ki prihajajo iz nevarnih območij in jih po evropski zakonodaje in mednarodnih konvencijah ni dovoljeno vrniti. Z njo se, opozarjajo iz vlade, tujcu dovoli, da začasno ostane v Sloveniji in se po državi prosto giblje. Ker je Slovenija za večino tujcev le tranzitna, in ne ciljna država, jo tujci v nekaj dneh zapustijo in odidejo v druge države članice EU, večinoma v Nemčijo, Avstrijo in na Švedsko. Dovoljenje za zadrževanje pa, trdijo iz vlade, še ni dovoljenje za bivanje, ker gre za akt, ki se izdaja tujcem v primeru njihovega vračanja in odstranjevanja, in ne pri pridobitvi pravice o prebivanju. To dovoljenje ne zagotavlja socialnih pravic, ki so povezane z dovoljenjem za bivanje. Po dvostranskem sporazumu, opozarja vlada, lahko iz Avstrije vračajo le tujce, ki so nezakonito prestopili mejo med državama, ne pa migrantov, ki so jih avstrijski varnostni organi sprejeli.

Vlada ne bo sprejela odgovornosti za obravnavo prošenj za mednarodno zaščito, ki so bile vložene v drugi državi članici, to bi bilo tudi neproduktivno, saj ti tujci v Sloveniji očitno niso hoteli zaprositi za mednarodno zaščito, so včeraj še sporočili iz vlade.