Vlada želi podaljšati rok za mnenje o družinskem zakoniku

Vlada v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, mnenja glede dopustnosti referenduma ni uspela pripraviti.

Objavljeno
12. oktober 2011 18.09
Posodobljeno
12. oktober 2011 18.37
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si
Ljubljana - Vlada je odbor za delo, družino in socialne zadeve zaprosila, da se obrne na ustavno sodišče za podaljšanje roka za pripravo mnenja glede dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku. Po pisanju STA gre za mnenje o navedbah, ki jih je sodišče prejelo od pobudnikov referenduma o družinskem zakoniku in ki ga bo odbor za delo po obravnavi posredoval ustavnemu sodišču.

Po obravnavi o dopustnosti referenduma prejšnji teden je generalni tajnik ustavnega sodišča Erik Kerševan dejal, da odločitve o tem še niso sprejeli. So pa sprejeli sklep, da bodo državni zbor (DZ) pozvali, naj se dodatno izjasni o navedbah, ki so jih na ustavnem sodišču dobili od pobudnikov referenduma.

DZ naj bi ustavnemu sodišču odgovor posredoval predvidoma do 17. oktobra, vendar bo odbor za delo ustavno sodišče zdaj zaprosil za podaljšanje roka.

Predsednica odbora Andreja Črnak Meglič je za STA pojasnila, da podlage za opredeljevanje odbora vedno pripravi vlada. Vendar v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, vlada po njenih besedah mnenja ni uspela pripraviti. Seja odbora za delo, ki je bila predvidena jutri, je tako preložena in se bo po napovedih predsednice odbora odvijala predvidoma prihodnjo sredo.