Vladne prioritete in stanje v državi

Davčna reforma, reforma zdravstva, pravosodje in stanje v zdravstvu. Bo vladi uspelo?

Objavljeno
02. februar 2016 21.43
rsi*pogodba
Zoran Potič
Zoran Potič

Vlada Mira Cerarja se je po enoletnem »uvajanju« po zmagi sredi leta 2014 zdaj znašla pred ključnim obdobjem. Meglenim obljubam pred volitvami bodo letos in prihodnje leto morala slediti konkretna dejanja: kaj se v resnici skriva za prednostnimi nalogami, ki jih je predstavil Cerar po tem, ko ni dopustil, da bi mu interesne in politične skupine spodnesle posamezne ministre.

Ohlapna napoved dviga življenjskega standarda najbrž pomeni, da bi lahko bilo konec politike zategovanja pasu. A kako bo to šlo v korak z že sprejetima proračunoma, bo treba šele ugotoviti, saj je Slovenija še vedno zavezana konsolidaciji javnih financ – državna poraba mora biti še naprej pod strogim nadzorom. Če izhajamo iz tega, lahko predvidevamo, da bi se lahko dvig življenjskega standarda napajal predvsem iz gospodarske rasti. Ta je v primerjavi z drugimi evropskimi državami še vedno relativno visoka, a je gospodarska konjunktura na svetovni ravni vse šibkejša, zato mednarodne finančne institucije že ublažujejo napovedi gospodarske rasti za letos.

Odgovor na globalno nestabilnost bi lahko ponudili napovedani ukrepi za dvig konkurenčnosti gospodarstva in, denimo, napoved, da bo država nekoliko razbremenila plače. Vendar niti pri tem ukrepu podrobnosti še niso znane, ker bi utegnili ministri iz različnih političnih strank obtičati na različnih ideoloških bregovih.

Več o tem kaj obljublja vlada in kakšno je stanje v državi  lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu na vaši tablici ali pametnem telefonu (s sistemom IOS ali Android) oziroma jutri zjutraj v časopisu Delo ali na Delo.si.