Vladni obisk Podravja: nič obljub, zgolj zaveze o sodelovanju

Malo konkretnih projektov, zgolj zamenjave zemljišč.

Objavljeno
09. marec 2016 20.12
VLADA V PODRAVJU
Peter Rak, Robert Galun, Franc Milošič
Peter Rak, Robert Galun, Franc Milošič
Maribor – Obisk vlade v Podravju se je zaključil po pričakovanjih, saj je premier Miro Cerar dejal, da ni bilo danih »nobenih obljub, razen obojestranske zaveze, da sodelujemo.« Morda je še največji dosežek, da sta se nepričakovano srečala Cerar in mariborski župan Andrej Fištravec.

Peter Rak, Robert Galun, Franc Milošič

Tema pogovora je bila predvsem revitalizacija mariborskega letališča. Fištravec, znan po številnih popotovanjih na Kitajsko, kjer je dosedaj neuspešno iskal investitorje, si predvsem želi, da bi po podpisu za ta mesec načrtovanega sporazuma o vzpostavitvi letalskega prometa med Kitajsko in Slovenijo letala pristajala v Mariboru in ne v Ljubljani, pri čemer je menda dobil načelno Cerarjevo podporo.

Med redkimi konkretnimi projekti, ki so bili danes sklenjeni, velja omeniti zamenjavo zemljišč med občino Maribor in ministrstvom za obrambo. Ministrstvo je tako dobilo v last celotni center za zaščito in reševanje v Pekrah, ki naj bi prerasel v regijsko in celo mednarodno središče za usposabljanje, mesto pa v zameno zemljišča v Radvanju, kjer naj bi potekala bodoča zahodna obvoznica.

Novo namembnost bo dobila tudi stavba nekdanje Službe družbenega knjigovodstva (SDK) v središču mesta. Nanjo so sicer računali v Umetnostni galeriji Maribor, za takšno rešitev si je prizadeval tudi Fištravec, vendar je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc danes napovedala, da bo v objektu drugi največji slovenski klicni center urgentne medicine, ki naj bi zaživel do konca leta.

Minister za finance Dušan Mramor je po obisku NKBM dejal, da bo postopek privatizacije v kratkem zaključen, na vprašanje zakaj še ni prišlo do uradnega prevzema - ameriški investicijski sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj sta 80- oziroma 20- odstotni delež kupila že junija lani - pa Mramor odgovarja, da so za postopke odgovorni v SDH.

Predsednik vlade si je ogledal še skupnostni razvojni center Tkalka, kjer deluje več kot 55 organizacij, podjetij in samostojnih ustvarjalcev, kjer so mu povedali, da da pri razvoju socialnega podjetništva računajo na podporo države, vendar jim je ta ponudil pomoč zgolj v okviru programov, ki jih vlada že izvaja.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič si je ogledal gradbišče sedemkilometrov phyrnske avtoceste med Draženci in Podlehnikom. Potrdil je, da bo Dars najbrž že kmalu lahko podpisal pogodbo za gradnjo druge etape z Euroasfalti iz Sarajeva. V prvi fazi zdaj hkrati obnavljajo obstoječo regionalno cesto in gradijo avtocesto, dela pa bodo končana do novembra v prihodnjem letu, celotna avtocesta med Draženci in Gruškovjem pa leto pozneje.