Vlasta Nussdorfer še uradno varuhinja

Slovenija je dobila četrtega varuha človekovih pravic po vrsti. Varuhinjo je sprejel tudi predsednik države Borut Pahor.

Objavljeno
22. februar 2013 05.19
Posodobljeno
22. februar 2013 05.19
PREDAJA
Ni. Č., R. D., Delo.si
Ni. Č., R. D., Delo.si

Ljubljana - Dosedanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je dopoldne posle predala novi varuhinji Vlasti Nussdorfer.

Nussdorferjeva je napovedala je, da bo kot varuhinja sledila tako prejetim pobudam, kot tudi lastnim opažanjem, saj je veliko v stiku z ljudmi, ki so ji že sedaj pisali in na marsikaj opozarjali.

Prepričana pa je, da ji bodo v pomoč tudi izkušnje iz 35-letnega dela v pravosodju in 10-letnega dela v nevladnem sektorju. Ob svojem delu kot vrhovna tožilka je bila namreč Nussdorferjeva v javnosti znana tudi po svojem prostovoljnemu delu, med drugim kot predsednica društva Beli obroč, ki pomaga žrtvam kaznivih dejanj.

Samo lani jih je varuh prejel 3353, kar je največ v posameznem letu, odkar deluje institucija varuha.

Predsednik države Borut Pahor je novi varuhinji zaželel veliko poguma, preudarnosti in srčnosti.

»Z izvolitvijo Vlaste Nussdorfer si bomo naprej  prizadevali za krepitev institucij pravne države. Najmanj, kar vsi lahko storimo za to je, da se aktivno trudimo za visoko raven pravne in politične kulture, predvsem pa za spoštovanje teh institucij«, je dejal Pahor in poudaril pomen projekta Slovenija 2030 za bolj pravično in solidarno družbo.

Pahor je izpostavil ključne teme v zadnjih priporočilih: 

• množične kršitve na področju delovnih razmerij,
• ostajanje problema sodnih zaostankov,
• potrebo po pripravi zakonskih podlag za vzpostavitev zagovorništva otrok,
• položaj tistih oseb, ki so brez zdravstvenega zavarovanja,
• zaskrbljujoče naraščanje sovražnega govora.

Kot je dejal, se približno tretjina vseh priporočil vleče iz leta v leto, zato »ob tem spoznanju ne smemo ostati ravnodušni«.