Vložena prva interpelacija v tem mandatu, zagovarjal se bo Gorenak

Gorenak pravi, da interpelacije še ni videl. Za ministrovo razrešitev potrebnih 46 poslanskih glasov.

Objavljeno
19. november 2012 16.05
S. P., Delo.si, Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika
S. P., Delo.si, Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija (PS) je danes v DZ vložila interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku. Očitajo mu odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bančnega sistema, je stranka PS zapisala na svoji spletni strani.

Goranak je dejal, da interpelacije še ni videl. »Če dovolite, bi interpelacijo najprej prebral in jo nato komentiral.«

Za razrešitev potrebnih 46 poslanskih glasov

Pod iterpelacijo se je podpisalo 27 poslancev Pozitivne Slovenije, ostalim poslancem je še niso ponudili v podpis. Gorenakovo razrešitev bi moralo v parlamentu podpreti najmanj 46 poslancev. Opozicijski PS in SD imata skupaj 37 glasov, vladne stranke pa zavezuje koalicijska pogodba, ki določa, da partnerice ne bodo podpirale morebitnih interpelacij vlade ali posameznih ministrov.

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je dejal, da interpelacije še niso videli, preiskovalni organi pa zaplet s podpisi pod referendumsko pobudo še preiskujejo, zato je še prezgodaj govoriti, kako bodo poslanci DL glasovali v DZ.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je dejal, da gre za opozicijski poskus rušenja razmerij v koaliciji, zato v SLS interpelacije ne bodo podprli.

Proti ministrovi razrešitvi so tudi v SDS in NSi. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je dejal, da »pojasnila k interpelaciji temeljijo na špekulacijah in ne na ugotovitvah preiskovalnih komisij. Te s preiskavo še niso zaključile.« Tonin je v tem procesu problematiziral državni zbor.

Janko Veber (SD) je dejal, da sicer niso bili povabljeni k pripravi interpelacije, »vendar kot opozicijska stranka nimajo težav z njeno podporo«. Če se bo izkazalo, da je šlo za naklepno dejanje, pa interpelacija po njegovem lahko uspe.

»Če bi bili mi opozicija, bi ravno tako zahtevali odgovornost in zganjali hrup. Popolnoma jasno je, da se to ne bi smelo zgoditi,« je dejal premier Janez Janša o zapletih z izgubljenimi podpisi in ocenil, da je treba ugotoviti, kaj natančno se je zgodilo.

PS: »Na političen dogovor nas napotuje dejstvo ...«

V pojasnilu k interpelaciji (objavljamo v celoti) so v PS predstavili časovnico, kako je potekalo prevzemanje podpisov sindikata KNG. Po pregledu dokumentacije trdijo, da gre za subjektivno in objektivno odgovornost ter za morebiten političen dogovor in s tem kaznivo dejanje.

»Na politični dogovor nas napotuje dejstvo, da je obvestilo za razpis zakonodajnega referenduma 26. 10. 2012 ni posredoval minister, temveč državna sekretarka Barbara Brezigar. Ministrstvo je v odgovoru o svojem ravnanju zapisalo, da sta bila oba ločena dopisa z odgovorom državnemu zboru pripravljena v petek, in da je bil posredovan zgolj dopis glede preverjanja seznama podpisnikov za prvo zahtevo. Drugi dopis, ki je bil posredovan kasneje, pa je bil pomotoma nespremenjen. Navedbe ministrstva se kažejo kot dvomljive, saj iz signirne oznake oziroma številke obeh dopisov izhaja, da je dopis, pod katerim je podpisana državna sekretarka Barbara Brezigar nastal za dopisom, ki ga je podpisal minister. «

V PS so prepričani, da bi moral minister zaradi objektivne odgovornosti sam odstopiti, ne pa da je čakal mesec in pol do interpelacije.

Ministru Gorenaku očitajo:

• poskus onemogočanja referendumske pobude volivcev,

• »da je objektivno in politično odgovoren zaradi opustitve dolžne poklicne skrbnosti pri ravnanju s podpisi pod pobudo volivcev: za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma za krepitev stabilnosti bank, kjer je »izginilo« 36 listov s kopijami podpisov na katerih je bilo zbranih 394 podpisov ter za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o Slovenskem državnem holdingu, kjer so »izginili« 104 listi s kopijami podpisov«,

•»da je objektivno in politično odgovoren za delovanje in ravnanje v okviru resorja za notranje zadeve, ki je povzročilo izgubo zaupanja volivcev ter širše javnosti v zakonitost dela in integriteto MNZ in DZ«.

Podpisi pet dni na MNZ

Medtem je zakrožil tudi dokument, ki dokazuje, da je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) podpise za referendum o slabi banki - za katere so sprva ugotovili, da jih je premalo za začetek postopka - preštelo v petek, 26. oktobra. Toda v državni zbor, kjer pobudnike uradno obvestijo, ali so zbrali dovolj podpore, so jih vrnili šele v torek, 30. oktobra.

Resorni minister Vinko Gorenak (SDS) je namreč že 26. oktobra podpisal dopis, v katerem ugotavlja, da sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije ni zbral dovolj podpore. To pomeni, da so imeli sindikati pet dni manj za dopolnitev manjkajočih podpisov in da je Gorenakovo ministrstvo oviralo z ustavo zagotovljeno pravico.