Vodja kabineta predsednika DZ ostaja Katarina Ratoša

MVK je DZ predlagala, da potrdi Mirjam Bon Klanjšček in Jožefa Kuniča za nadomestna poslanca.

Objavljeno
09. april 2013 18.48
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Mandatno-volilna komisija (MVK) DZ je na današnji nujni seji na predlog predsednika DZ Janka Vebra na mesto vodje njegovega kabineta imenovala Katarino Ratoša.

Komisija je na seji med drugim obravnavala in sprejela tudi sklep v zvezi z nadomestnima poslancema, ki bosta nadomestila državna sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča in Tamaro Vonta.

Namesto dosedanjih poslancev PS Mišiča in Vonte, ki ju je vlada imenovala za državna sekretarja v kabinetu predsednice vlade, v poslanske klopi prihajata Mirjam Bon Klanjšček in Jožef Kunič. MVK tako DZ predlaga, da Bon Klanjščkovo in Kuniča potrdi za nadomestna poslanca.

Na dnevnem redu seje je bilo tudi prenehanje funkcije Jerneju Pikalu kot članu programskega sveta Radiotelevizije Slovenija. Z njegovim imenovanjem na mesto ministra za izobraževanje, znanost in šport je namreč prišlo do nezdružljivosti funkcij, zato komisija DZ predlaga, da se s tem seznani. Poleg tega MVK po seznanitvi o zadevi v državnemu zboru poslanske skupine poziva, da posredujejo predloge za člana sveta. Pikala je namreč DZ za programskega svetnika potrdil na predlog politične stranke.

MVK je obravnavala in DZ v sprejem predlagala tudi spremembe sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika ter članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter spremembe pri sestavi preiskovalne komisije za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin. Zaradi sprememb v DZ in na podlagi predlogov poslanskih skupin se je sestava preiskovalnih komisij namreč spremenila.

Za predsednico in članico preiskovalne komisije, pristojne za ekstremistične skupine, je predvidena Maja Dimitrovski iz PS, za člana Ivan Hršak iz Desus, za namestnika članov pa Jasmina Opec iz SLS in Marjana Kotnik Poropat iz Desus.

Za predsednika in člana preiskovalne komisije, pristojne za zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, je predviden Marko Pogačnik iz SDS, za podpredsednika in člana Brane Golubović iz PS, za namestnika članov pa Aljoša Jerič iz PS in Andrej Vizjak iz SDS.

MVK bo predlagala razširitev dnevnega reda 32. izredne seje DZ, v okviru katere bi obravnavali omenjene sklepe z izjemo imenovanja Ratoše. ta je bila sicer vodja kabineta predsednika DZ že v času, ko je to funkcijo opravljal Gregor Virant.