Vogrin bo Virantove ovadil ponarejanja in zlorabe položaja

Anonimka: Nepovezani poslanec Ivan Vogrin bo podal kazensko ovadbo zoper vodstvo DL in dejanje prijavil protikorupcijski komisiji.

Objavljeno
09. januar 2013 16.54
vidic/dz
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Nepovezan poslanec Ivan Vogrin je vodstvo svoje nekdanje stranke Državljanske liste in njenega predsednika Gregorja Viranta obtožil zlorabe položaja, ponareditve uradnih listin in predložitve lažnega poročila. Sporna naj bi bila 60.000 evrov vredna pogodba med stranko in podjetjem PCX Invest nekdanjega strankarskega člana Janka Jenka in njegove žene Katarine.

Vogrin je napovedal, da bo zato podal kazensko ovadbo in dejanje prijavil protikorupcijski komisiji. Trdi namreč, da družba PCX ni opravila storitve, ki jo je zaračunala - to je strokovna pomoč pri pripravi strokovnih podlag za načrtovanje dela poslanske skupine. Predstavniki podjetja so se namreč, kot je razvidno iz parlamentarnega poročila o izvedbi pogodbe, sestanke s člani DL opravljali ob ponedeljkih, ko pa poslancev - tako Vogrin - sploh ni v DZ, pač pa v pisarnah po matičnih volilnih okrajih.

»Poročilo tudi ni podpisala tedanja sekretarka poslanske skupine Renata Zatler (ampak, ker ga naknadno najbrž ni želela podpisati ali pa ji poročilo sploh ni bilo dano v podpis,« pravi nepovezani poslanec.

Zakaj je odšla Pepelnikova?

Nekdanji župan Lenarta, ki ga jutri čaka nova sodna obravnava zaradi domnevnega oškodovanja občine za 59.000 evrov, tudi trdi, da so omenjene nepravilnosti resničen razlog za odstop zdaj že nekdanje poslanke DL Trude Pepelnik.

»Podobnih zadev ni mogla več trpeti, zato so ji napisali odstopno izjavo,« je obtožil Vogrin. Pepelnikova je konec decembra lani uradno odstopila sama iz etičnih razlogov, podlaga pa naj bi bila sodba Okrajnega sodišča na Ptuju, ki je presodilo, da je v času službovanja na Občini Ruše naredila napako pri vodenju upravnega postopka.

Poslanec se je dotaknil tudi aktualno-političnih zadev. Potezo predsednika parlamenta Viranta, ki je pozval k odstopu predsednikov obeh najmočnejših parlamentarnih strank Janeza Janše (SDS) in Zorana Jankovića (PS), je ocenil kot »škodljiv napad« in »zgodbo, ki bolj kot v DZ sodi v bolnico,« češ, da ima njegov nekdanji strankarski šef »preganjavico«. Viranta je dan po očitkih KPK glede premoženja političnih funkcionarjev obtožil tudi »sprege« z nekaterimi državnimi institucijami.