Vogrin ima med poslanci največ težav s pravosodjem

Vsaj od zadnjih volitev. Že devetič v dveh letih bo MVK razpravljala, ali naj parlamentu dovoli kazenski postopek proti njemu.

Objavljeno
19. marec 2014 06.43
Posodobljeno
19. marec 2014 09.00
vidic/dz
P. J., An. B., notranja politika
P. J., An. B., notranja politika

Ljubljana – Srečko Prijatelj je doslej edini poslanec, ki so mu pred tremi leti odvzeli poslanski mandat, ker ga je sodišče pravnomočno obsodilo na več kot pol leta zapora. Njegov sedež je bil pred tem kar leto dni prazen, ker je bil Prijatelj priprt, a še ne pravnomočno obsojen.

Po izkušnji s Prijateljem, ki je v zboru zastopal nacionalno stranko (SNS), so poslanci zakon nekoliko dopolnili in nedvoumno določili, da poslancu, ki je v priporu ali zaporu, ne pripada plača ali povrnitev drugih stroškov.

Od zadnjih volitev ima med poslanci največ težav s pravosodjem Ivan Vogrin, ki je bil izvoljen kot kandidat DL, zdaj pa je nepovezani poslanec: že devetič v dobrih dveh letih bo mandatno-volilna komisija (MVK) jutri za zaprtimi vrati razpravljala, ali bi parlamentu predlagala, naj dovoli kazenski postopek proti temu poslancu.

Doslej je parlament sedemkrat postopek proti Vogrinu dovolil v primeru suma poslovne goljufije, enkrat pa v primeru suma zlorabe uradnega položaja. Česa ga tokrat sumijo, ni mogoče ugotoviti. Zaradi varstva osebnih podatkov so v DZ javnosti onemogočili dostop do dokumentov. Vogrin imunitete nikoli ni zahteval. V zadnjih desetih letih imunitete državni zbor nobenemu poslancu tudi ni dodelil.

Popoln rekorder pa številu kazenskih postopkov Vogrin še ni. O imuniteti predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je zbor v zgodovini odločal kar štirinajstkrat. A Jelinčič je bil poslanec dve desetletji. V prvi polovici »kariere« so ga trikrat zaščitili z imuniteto.