Vogrin: Ostajam poslanec

Poslanec Liste Virant je danes izstopil iz poslanske skupine, a bo deloval v državnem zboru kot neodvisni poslanec.

Objavljeno
06. april 2012 11.55
Posodobljeno
06. april 2012 12.20
Tina Kristan, notranja politika
Tina Kristan, notranja politika

Ljubljana - Ivan Vogrin je izstopil iz poslanske skupine Državljanske liste (DLGV), ne pa tudi kot poslanec, kar je od njega pričakoval Gregor Virant. »Za zdaj se ne bom priključil nobeni stranki,« zatrjuje zdaj nepovezani poslanec. DLGV z njegovo odločitvijo ni zadovoljna.

Vogrin tako ni spoštoval odločitve sveta DLGV, da mora odstopiti, pri čemer bi bilo zanje najbolj racionalno, da bi to storil junija, saj bi tako ohranili osem poslanskih mest. Zdaj so izgubili en glas, vprašanje pa je, ali ga je s tem tudi koalicija. »Glasoval in deloval bom po svoji vesti. Upošteval pa bom vse okoliščine, tudi to, da sem bil izvoljen v parlament kot poslanec DLGV,« je povedal Vogrin, ki »čuti« neko odgovornost do koalicije, ki ima uradno zdaj 49 glasov.

Od zapletov pri odločanju o mandatarski kandidaturi Zorana Jankovića se je govorilo o možnosti, da Vogrin prestopi k drugi poslanski skupini, zlasti Pozitivni Sloveniji. V tej te možnosti danes niso hoteli komentirati. Je pa Vogrin povedal, da se bo prihodnji teden dobil na kavi z Gašparjem Gašparjem Mišičem.

V zadnjem času se je najglasneje govorilo o možnosti, da bi Vogrin postal poslanec SDS – pred leti je že bil njen član –, kar pa so v tej stranki zanikali. »Poslanca ne snubimo za prestop v SDS,« so zapisali na twitterju.

Odzivi na poslančevo odločitev so bili skopi: prav tako skoraj nihče, ne od koalicijskih ne od opozicijskih poslancev, ni komentiral posledic Vogrinovih odločitev za ugled parlamenta.

»Od etike smo usvojili le e«

»Smo premalo zrela družba, da bi razumeli, da se lahko tudi po dvajsetletnem gospodarskem uspehu zgodi, da pridejo krizni časi in se zgodba sprevrže v drugo smer,« je odločitev, da ne zapusti državnega zbora, včeraj utemeljil Ivan Vogrin, prvi nepovezani poslanec v tem sklicu.

Okoli 100.000 evrov dolgov do upnikov in približno dva milijona evrov posojil pri bankah Ivana Vogrina – informacije so sicer različne, sam pa zadnje čase o tem ni hotel govoriti – so vzroki, zaradi katerih je predsednik Državljanske liste Gregor Virant pozval poslanca k odstopu, češ da meče to slabo luč na državni zbor.

Pred dnevi je sodišče v Lenartu tudi sprejelo sklep o izvršbi; po poročanju medijev je uspelo Banki Koper – tej Vogrin dolguje okoli 435.000 evrov –, zato naj bi se pod rubežem znašli njegovo osebno premoženje, premoženje njegovih podjetij in tudi njegova poslanska plača.

A sam rubež po njegovem mnenju ni »nič nenavadnega«. Dodaja, da je v Sloveniji vsak dan od 100 do 300 rubežev in »hvala bogu, da nam imajo še kaj rubiti. To je ena izmed stvari, ki se človeku zgodijo, če dela.« Vogrin se je, ko je sporočil, da ostaja poslanec, pri argumentiranju svoje odločitve med drugim še spraševal, »kdo so tisti izbranci, ki so primerni za parlament. A so to res samo ljudje, ki ničesar ne tvegajo?« Po njegovem torej nikoli niso delovali v gospodarstvu. Prepričan je, da je v parlamentu toliko etike in morale, kot je je v družbi. In tu je po njegovem mnenju ni prav veliko: »V Sloveniji smo za zdaj od etike usvojili samo črko e, od morale pa črko m.«