Vogrin ima dva predloga za mandatarja, a nobenega podpisa poslancev

Ime enega mandatarja bo predstavil jutri, v četrtek pa menda vložil predlog v DZ. Podpisov nima, ima pa menda zagotovila.

Objavljeno
27. maj 2014 09.20
Posodobljeno
27. maj 2014 11.33
lvu parlament
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana − Samostojni poslanec Ivan Vogrin je predstavil svojo pobudo, kako preložiti datum predčasnih parlamentarnih volitev, ki so predvidene 13. julija. Ima namreč dva predloga za mandatarja.

O imenih ni hotel govoriti, češ da se z obema kandidatoma še usklajuje. Za vložitev predloga v DZ potrebuje najmanj deset podpisov poslancev, a je danes dejal, da nima še nobenega, zato pa ima »petnajst zagotovil«. Poslanec Borut Ambrožič je sicer že povedal, da sta z Matjažem Zanoškarjem pripravljena prispevati svoja podpisa.

Poslanec PS Branko Ficko je povedal, da ga je Vogrin prosil za podpis: »Mislim, da se kandidat za mandatarja piše Potočnik,« je dejal, a pri tem imena ni navedel. Predsednik PS Zoran Janković je zanikal, da bi kdor koli od njegovih štirinajstih poslancev vedel za kakšno ime. »Nihče od naših ni vedel za nobeno od teh imen, ki naj bi bila v igri. Tudi mi smo čakali na novinarsko konferenco Vogrina,« je dejal in poudaril, da bi bilo vredno razmisliti o podpori kandidata, če bi bilo ime kompetentno in bi lahko vodil vlado do konca mandata. »Počakajmo. Naj Vogrin pove, kako in kaj. Prej ali slej bo povedal, časa ni več dosti,« je še dejal Janković.

Han: Nerodno mi je, da sem poslanec

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer sicer pravi, da za nobenega več ne da roke v ogenj, vendar verjame, da iz njihove poslanske skupine ni podpisa za novega mandatarja. »Mene je sram,« je dodal.

Vodja poslanske skupine PS Jožef Kavtičnik zagotavlja, da ni prejel povabila k podpisu predloga novega mandatarja. Zagotavlja, da njegovega podpisa ni in ga za slamnatega mandatarja ne bo dal.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da mu je nerodno, da je poslanec. »Nič ne bi imel proti, če bi Vogrin prišel z imenom za kandidata in podpisi. A to, da dela reklamo za svojo knjigo in za nos vleče parlament, Slovenijo in medije, se mi zdi pa nekorektno,« je dejal Han.

»Volitve 13. julija so prevara državljanov. To avtohtono slovensko norost je treba preprečiti,« je na novinarski konferenci dejal Vogrin, ki je o svojem kandidatu povedal le, da ima odlične možnosti, »če ne v prvem, pa v drugem poslanskem krogu«, kjer bi za izvolitev mandatarja bila dovolj navadna večina navzočih poslancev v parlamentu. Vogrinova ideja je »ekspertna vlada«, ki bi izpeljala deset projektov.

Slamnati mandatar bo volitve preložil najpozneje na 27. julija

Če glasovanje o mandatarju res bo − rok za vložitev predloga se konča v četrtek −, je predsednik DZ Janko Veber predlagal, da poslanci o njem glasujejo 2. junija. Glasovanje o mandatarju bi moralo biti po rokih najpozneje v četrtek, 5. junija − saj ga je treba opraviti od najprej 48 ur do najpozneje sedem dni po poteku 14-dnevnega roka, v katerem lahko deset poslancev predlaga mandatarja.

Razpust parlamenta bi se po Vebrovih besedah preložil za štiri dni, razen če kandidat dobi večino v DZ.

Vogrin, ki je javnost včeraj presenetil z objavo, da je njegov kandidat za mandatarja javnosti neznani gospodarstvenik slovenskega rodu, ki pa ne živi v domovini, lahko predlaga mandatarja dvakrat, vendar pa bi oba poskusa preložila datum predčasnih volitev za največ dva tedna, to je najpozneje na  27. julij.

Če mandatar do četrtka ne bo predlagan, se bo o tem seznanil DZ na izredni seji v petek. Tedaj bo začel teči 48-urni rok za morebitni tretji krog. Tega roka ni mogoče podaljševati, zato bo seja, na kateri se bo DZ seznanil s tem, ali se opravi tretji krog ali ne, v nedeljo ob 12. uri, je pojasnil Veber. Če bo tak predlog sprejet, bo DZ o morebitnem predlogu za mandatarja lahko odločal najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh.

Če predlogov ne bo, bo DZ o tem obvestil predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve.

Le če bi kandidata za predsednika vlade večina vseh poslancev tudi izvolila, bi to predčasne parlamentarne volitve odložilo za dalj časa, a možnosti za imenovanje mandatarja v DZ skoraj ni.