Vojaški sindikat za srečanje s Türkom, Janšo in Hojsom

V Sindikatu ministrstva za obrambo bi na ta način z novim ministrom za obrambo takoj vzpostavili socialni dialog.

Objavljeno
23. februar 2012 20.30
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - V Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) pozivajo vrhovnega poveljnika obrambnih sil Danila Türka, premiera Janeza Janšo in obrambnega ministra Aleša Hojsa k skupnemu sestanku. Ob tem opozarjajo, da na dosedanje pozive s strani kabineta predsednika niso prejeli odgovora. V uradu predsednika nasprotno zatrjujejo, da se je Türk odzval na oba poziva.

V sindikatu poudarjajo, da so predsednika republike že 9. januarja, drugič pa še 13. februarja, pozvali k organiziranju skupnega sestanka s predsednikom vlade, ministrom za obrambo in predstavniki Sindikata ministrstva za obrambo (SMO).

V SMO menijo, da je organizacija sestanka na začetku mandata nove vlade nujna, da bi na ta način z novim ministrom za obrambo takoj vzpostavili socialni dialog. V pozivu k sestanku pa so predsednika republike ponovno opozorili na probleme z njihovega področja, med drugim na potrebo po prenovitvi zakonodaje, po popravi krivic v enotnem plačnem sistemu in po zagotovitvi primerne zaščitne opreme.

V uradu predsednika republike so v odzivu na opozorila sindikatov za STA zatrdili, da se je predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Danilo Türk odzval tako na prvi kot tudi na drugi poziv sindikata SMO. Po prvem pismu januarja je predsednikov svetovalec za obrambne zadeve Ladislav Lipič predlagal predsedniku SMO Darku Milenkoviču, da opravita pogovor ter da se počaka na imenovanje nove vlade. »A Milenkovič je pogovor s svetovalcem zavrnil in se strinjal, da se aktivnosti nadaljujejo po imenovanju nove vlade,« so zapisali v uradu.

Kot so poudarili, naloge in pristojnosti, povezane z urejanjem vprašanj, ki jih izpostavljajo v SMO, niso v pristojnosti predsednika republike, ampak so za reševanje pristojni minister in ministrstvo za obrambo. Predsednik je zato prejšnji teden v pisnem odgovoru sindikatu poudaril, da razume izjave novega ministra za obrambo Aleša Hojsa kot pripravljenost za takojšnje reševanje nakopičenih težav, na katere so opozarjali sindikati. Türk ocenjuje, da je tak način reševanja problemov pravilen, hkrati pa je izrazil polno zaupanje v ministra, so še sporočili iz predsednikovega urada.