Volitve po pošti najmanj varna izbira

Petina glasov po pošti iz tujine je bila na evropskih volitvah neveljavnih.

Objavljeno
03. junij 2014 22.32
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Predčasna volišča pred izrednimi volitvami ne bodo odprta že v ponedeljek. Bo pa v torek, sredo in četrtek krepko podaljšan njihov delovni čas. To je na predlog predsednika države Boruta Pahorja včeraj odločila državna volilna komisija (DVK).

Odprtje predčasnih volišč že v ponedeljek, ker volilni zakon tega ne omogoča, je DVK zavrnila že, ko je večina poslancev referendum o arhivski noveli razpisala za 4. maj. Referendum je ustavno sodišče pozneje prestavilo. Je pa DVK na predlog predsednika republike včeraj podaljšala delovni čas predčasnih volišč. Od torka, 8. julija, do četrtka, 10. julija, bodo odprta od 7. do 19. ure, vsak dan torej štiri ure več kot običajno.

Kako voliti iz Dalmacije?

Pahorju pa ni uspelo s predlogom, naj bodo v nedeljo vsa redna volišča odprta do 23. ure, da bi volivcem v času počitnic olajšali glasovanje. Čas dela posameznega volišča lahko v nedeljo podaljšajo okrajne volilne komisije, če zaradi težav kje ni mogoče pravočasno voliti, in ne DVK. O dilemah, kako volivcem omogočiti voliti, ko bodo na počitnicah, so sicer govorili večino časa na včerajšnji seji DVK. Po javnih pozivih politikov in medijev, da je rešitev glasovanje po pošti, so že dobili okoli 160 zahtev, je povedal direktor Dušan Vučko. Glasovanje po pošti je za volivca najmanj varna izbira. Petina glasov po pošti iz tujine je bila na evropskih volitvah neveljavnih, ker so glasovnice prišle prepozno ali je bilo narobe kaj drugega.

Poleg glasovanja na predčasnih voliščih, ki je v tednu pred volitvami mogoče brez posebne zahteve, lahko volivci, ki bodo 13. julija na dopustu v Sloveniji ali v bližini, od svoje okrajne volilne komisije zahtevajo glasovanje na področju, kjer letujejo.

Tujina je lahko – Ljubljana

Glasovanje na volišču izven kraja bivališča je treba zahtevati do 9. julija. Glasovanje po pošti iz tujine pa lahko od državne volilne komisije zahtevate najpozneje 12. junija. Če dopustujete v oddaljenih krajih (zunaj Evrope), boste po pošti dobili prazno glasovnico, v Dalmacijo pa vam bodo okoli dva tedna pred volitvami poslali pravo, z imeni strank in kandidatov v vašem okraju.

Da bi se izognili zapletom z dostavo pošte, lahko letos, je včeraj odločila DVK, volivci poštno pošiljko za tujino prevzamejo tudi na DVK. Glasovnico »iz tujine« je po tem prevzemu mogoče poslati s prve pošte v Ljubljani. Glasovnice iz tujine na slovenskih poštah pogosto oddajajo zamejci z mejnega območja z Italijo. Veljavno bo glasovanje le, če bo pošta oddana najpozneje v soboto, 12. julija, do volilnih organov pa mora priti najpozneje 21. julija opoldne.

V teh dneh so za evropske volitve prišteli 6021 glasovnic po pošti iz tujine in 1203 z volišč na ambasadah. Iz tujine je bilo največ, 931 glasov, za SDS, sledijo NSi in SLS s 679, SD 649 in Desus s 444 glasovi. Glasovanja iz tujine niso vplivala na nič pomembnega. Grafično predstavljamo rezultat, ko so preštete vse glasovnice najuspešnejših list.