Volitve so bile po oceni Pahorja in Cerarja legalne in legitimne

Miro Cerar na vljudnostnem sestanku z Borutom Pahorjem: najverjetnejši mandatar upa, da bo vlada sestavljena v drugi polovici septembra.

Objavljeno
16. julij 2014 12.37
Posodobljeno
16. julij 2014 12.37
Cerar pri Pahorju
An. B., Mo. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., Mo. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar (SMC) se je po nedeljskem volilnem slavju danes sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Sestanek je vljudnosten, prvi resni pogovori z voditelji drugih strank o vladni koaliciji pa se bodo začeli prihodnji teden, ko bodo znani uradni rezultati volitev.

Pahor in Cerar sta ocenila, da so bile volitve izvedene legalno in so legitimne, zato morajo postopke nadaljevati v ustavnih rokih, je poročala STA.

Miro Cerar je nakazal, da ga zanima kar se da široka koalicija, zato v prihodnjih dneh vabila na pogovore lahko pričakujejo vse stranke, razen »kompromitirane« SDS. »Želel bi ne enobarvno koalicijo, ampak pisano. Prizadeval si bom, da gremo pri sestavi vlade v širino,« je v pogovoru za Radio Slovenija dejal Cerar. Po optimističnem scenariju bi vlado lahko dobili na začetku septembra.

Cerar: Nezrelo obnašanje SDS v zahtevi po še enih volitvah

Cerar je pred začetkom neformalnega sestanka potrdil, da s želi stabilne koalicije in vlade. Kandidati za ministre so tisti, ki so pripravljali program stranke, možni so tudi drugi, prav tako vrhunski strokovnjaki.

Komentiral je včerajšnjo izjavo podpredsednika SDS Zvonka Černača o omilitvi bojkota dela v parlamentu: »SDS se v svoji zahtevi po še enih volitvah, če bi bil Janša oproščen, obnaša nezrelo.« Poudaril je še, da so bile volitve legitimne in da »razloga za zadrego ni.«

Prav tako pravi, da ne bi smeli pristati na ultimate. Zavzel se je, da bi državni zbor sprejel zakon, s katerim bi opredelili postopek kandidatur, da se ve, pod kakšnimi kriteriji se lahko kdo pojavi kot kandidat in pod kakšnimi kriteriji bo potekal izbor.