Vprašanje LB: Bančni jeziček na tehtnici

Kaj sta se dogovorila Erjavec in Pusićeva na Otočcu, v javnosti še ni dokončno znano.

Objavljeno
16. februar 2013 21.30
cropix/karl in vesna
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - Odločitev premiera Janeza Janše, da Karla Erjavca umakne iz reševanja vprašanja Ljubljanske banke, na Hrvaškem ne odmeva kaj dosti. Se pa tukajšnji mediji sprašujejo, kaj to pomeni za rešitev, ki je menda tako rekoč sprejeta.

Umik Karla Erjavca vsebinsko ne bo vplival na potek pogajanj, saj da ima takšna zagotovila slovenske strani, ne glede na dejstvo, da je premier Janez Janša za pooblaščenega predstavnika za vprašanje Ljubljanske banke, ki slabi odnose med državama že dobri dve desetletji, imenoval državnega sekretarja v svojem kabinetu, je v prvem odzivu na odločitev predsednika vlade Janeza Janše že v petek pozno popoldne dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Včeraj so hrvaški mediji ponavljali napoved, da bo »slovenska stran nadaljevala po isti poti, kar zadeva vsebino, v proces pogajanj je zgolj vključila drugega človeka«. Ne glede na vse se hrvaški mediji - vsaj za zdaj, skupaj z njimi pa tudi politiki - držijo dogovora, da ne bodo razkrivali podrobnosti, o katerih sta se sporazumela šefa diplomacij Karl Erjavec in Vesna Pusić na Otočcu ob Krki ob pogovorih o predlogih za razrešitev dvaindvajset let starega spora. Takrat sta se tudi strinjala, da bosta do dokončne odločitve obe strani molčali.

Vendar se ugibanja (v glavnem v hrvaških časnikih) vseeno nadaljujejo. Tako je reški Novi list zapisal, da je »Janša po telefonu sicer obvestil kolega Milanovića o odhodu Erjavca«, na njunem srečanju (predvidoma 10. marca; op. p.) pa naj bi javnosti povedala, da je dogovor dosežen. Je pa časnik vseeno dodal, da gre za »nov šok pri reševanju spora o LB in z njim povezani ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe«.

V ozračju ugibanj, domnev in očitkov se je oglasil hrvaški predsednik Ivo Josipović - s tem je po prepričanju hrvaške javnosti dal vedeti, da zadeva le ni tako nepomembna - in kot že ničkolikokrat ponovil optimistično napoved, da bo »slovenski parlament še pravočasno ratificiral hrvaško pristopno pogodbo k EU«, ter dodal, da je napovedano srečanje med premieroma obeh držav dober znak.

Kaj sta se dogovorila Erjavec in Pusićeva na Otočcu, v javnosti še ni dokončno znano. Ugibanj je veliko, nobenega dvoma pa bržkone ni, da je časa (pre)malo za vse igre, ki jih igrata pogajalski strani. Samovšečnost pa nobeni strani ne bo prinesla veliko koristi. Da je zaplet nastal zaradi »notranjepolitičnih razmer v Sloveniji«, imajo prav na Hrvaškem, po drugi strani pa imajo najbrž prav tudi tisti, ki menijo, da bi v Sloveniji morali presoditi, da je nabiranje političnih točk na račun Hrvaške in težav med državama projekt, ki je že zdavnaj daleč od realnosti.