Vrhovno sodišče zavrglo pritožbo KPK v zadevi Bratušek

Sodišče je pritožbo zavrglo, ker predsednik KPK, ki je vložil pritožbo, ni priložil potrdila o pravosodnem izpitu.

Objavljeno
28. oktober 2014 12.33
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Vrhovno sodišče je zavrglo pritožbo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) na odločitev upravnega sodišča zaradi upravnega spora, ki ga je sprožil zastopnik Alenke Bratušek, so potrdili na KPK.

Kot so pojasnili, komisija v pritožbi ni izrecno navedla, da ima njen predsednik Boris Štefanec opravljen pravosodni izpit.

Kot so danes poročale Slovenske novice, je vrhovno sodišče pritožbo zavrglo, ker je ugotovilo, da predsednik KPK, ki je vložil pritožbo, za to nima pravice. Pritožbi bi namreč moral priložiti potrdilo o opravljenem pravosodnem izpitu, česar pa ni storil. Tudi na KPK so za STA potrdili, da je vrhovno sodišče pritožbo zavrglo, ker v njej niso izrecno navedli, da ima Štefanec opravljen pravosodni izpit.

Tudi na vrhovnem sodišču so potrdili, da so 20. oktobra zavrgli pritožbo KPK proti sklepu upravnega sodišča. Kot so zapisali, je bila pritožba zavržena, ker jo je vložila oseba, ki ni imela te pravice. V skladu z zakonom o upravnem sporu lahko namreč stranka v postopku s pritožbo opravlja dejanja le po pooblaščencu, ki ima opravljen pravniški državni izpit. »Tega stranka, ki je vložila pritožbo, ni izkazala in tudi ne zatrjevala ne v postopku pred sodiščem prve stopnje niti v pritožbi,« so še pojasnili na sodišču.

Upravni spor na upravnem sodišču je sicer sprožil zastopnik Bratuškove Aleksander Čeferin, potem ko je KPK ugotovila, da je nekdanja premierka Bratuškova pri postopku izbire kandidata za evropskega komisarja ravnala v nasprotju interesov. Čeferin je upravni spor sprožil zaradi posega v temeljne človekove pravice in svoboščine Bratuškove.

Upravno sodišče je nato izdalo začasno odredbo, s katero je KPK prepovedala, da javno objavi končno odločitev v omenjeni zadevi oziroma javnost seznani z vsebino te končne odločitve. Začasna odredba sodišča velja do pravnomočnosti odločitve. V KPK so odredbo upoštevali in ugotovitve glede Bratuškove umaknili s svoje spletne strani, hkrati pa se pritožili na vrhovno sodišče.