Vrtovec: Zdravstveni sistem, ki ni vreden človeka

ZZZS: Zdravstvena blagajna naj upošteva sklepe vlade. Transparentnost plačil in nadzor nad izvajalci zdravstvenih storitev.

Objavljeno
12. april 2015 21.05
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
Ljubljana − Samo Fakin bo v četrtek čakal na odločitev mandatno-volilne komisije, ali bo že tretji mandat na čelu Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS). NSi je tik pred tem v parlamentarno proceduro vložila predloge za boljše delovanje.

Jernej Vrtovec, podpredsednik odbora iz vrst NSi, pravi, da je slovenski zdravstveni sistem v razsulu: »V našem zdravstvenem sistemu ni več enega razpisa, po katerem ne bi bilo kriminalističnih preiskav in sumov korupcije.« Omenil je še slabo delovanje ZZZS, nad katerim ni nadzora oziroma nadzora samega sebe. Posledice čutimo državljani, ki kljub lepim vsotam, ki jih plačujemo vanj, čakamo v dolgih vrstah. In čeprav ima ZZZS 2,3-milijardni proračun, moramo za zdravljenje otrok zbirati zamaške ali pa otroke na zdravljenje pošiljati v tujino, je konkreten Vrtovec. Zato je NSi v parlamentarno proceduro vložila priporočila za ZZZS, povezana z neupoštevanjem sklepov preteklih vlad. Že v letih 2010, 2011 in 2013 so zdravstveni blagajni naročile pripravo standardov in normativov za izvajalce zdravstvenih storitev. Zahteva jih tudi največji zdravniški sindikat Fides, a ne od ZZZS, ampak od ministrstva za zdravje.

Plansko gospodarstvo

Vrtovec utemeljuje priporočilo o večji preglednosti plačil s tem, da ZZZS ne plačuje po realizaciji, ampak po načelih planskega gospodarstva, ker ne upošteva potreb zavarovancev. Druga anomalija je ta, da plačuje dežurstva tudi tistim, ki ga ne opravljajo, npr. zdravstvenim domovom, ki poslujejo osem ur na dan. Hkrati ZZZS ne nadzoruje izvajalcev zdravstvenih storitev, kar Vrtovec dokazuje z dejstvom, da se je število nenujnih reševalnih prevozov povečalo za 218 odstotkov, glede na načrte. Na pomanjkanje nadzora je opozorilo že računsko sodišče.

NSi pričakuje, da bo zdravstvena blagajna pripravila sistemske rešitve do konca junija in poročala DZ še julija.

»Vrtovec s svojimi zjavami izraža veliko stopnjo sistemskega neznanja in nepoznavanja vloge ZZZS in pristojnosti posameznih partnerjev v zdravstvu. Očitno sploh ne ve, da so se zdravniki pred dnevi pogajali z vlado, in ne z ZZZS o standardih in normativih za zdravniško delo,« se branijo na ZZZS in namigujejo na sile iz ozadja. »Glede na nestrokovne predloge se lahko vprašamo, kateri vplivni lobij v zdravstvu stoji za vsem tem.«

Vrtovca pozivajo, naj si prebere poslovno poročilo ZZZS za lani, iz katerega so razvidne novosti, tudi za nadzor nad izvajalci. Pojasnujejo še, da so v letu 2014 prihodki prvič po šestih letih presegli odhodke − za 15,7 milijona evrov. Prav to je najbolj zmotilo Vrtovca, ki meni, da to ni naključje, saj se Fakin poteguje za nov mandat: »Fakin lahko stokrat posluje z dobičkom in se hvali s pozitivno bilanco, a bolnišnice se utapljajo v dolgovih.«

Na ZZZS pravijo, da je treba za učinkovitejše zdravstvo izvesti celovito zdravstveno reformo. En korak so naredili lani, ko so s partnerji v zdravstvu – ministrstvom za zdravje, nacionalnim inštitutom za javno zdravje, zdravniško zbornico in združenjem zdravstvenih zavodov – podpisali strokovna izhodišča za spremembe dvajset let stare ureditve. Pozornost je treba namenjati predvsem čakalnim dobam, dostopnosti do kakovostnih zdravstvenih storitev ter uvajanju novih zdravstvenih tehnologij.

Strokovna služba ZZZS je poslancem vse to pripravljena podrobneje predstaviti. Sedanja zakonodaja po njihovem mnenju ne zagotavlja poslovne učinkovitosti zdravstvenega sistema. Samo Fakin se bo ta teden predstavljal poslanskim skupinam. Zdaj se mu obeta le podpora SD, SMC in NSi pa sta mu jo že odrekli.