Vse kaže, da bo zadeva Patria zastarala

Po nekaterih naših informacijah se sodnica Tanja Lombar Jenko ne bo odločila za nadaljevanje postopka.

Objavljeno
21. avgust 2015 20.56
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Po naših informacijah bo odločitev okrožne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki vodi ponovni postopek v zadevi Patria, znana prihodnji teden. Obtožnica Janši očita, da je kaznivo dejanje storil med 10. in 22. avgustom 2005. Zastaralni rok se torej izteče danes?

Čeprav se od odločitve ustavnega sodišča, ki je soglasno razveljavilo sodbo v zadevi Patria in primer vrnilo v novo odločanje okrajnemu sodišču, ves čas ugiba, ali bo ta dobila nov sodni epilog ali pa se bo sodnica odločila, da je primer zastaral, naj bi po naših informacijah vse bolj kazalo na to, da se je sodnica odločila za zastaranje primera. Potekel je desetletni zastaralni rok – vsaj za predsednika SDS Janeza Janšo, ki mu obtožnica očita kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje – za kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen nad letom dni zapora.

Ni časa do aprila 2017

To bi pomenilo, da se je sodnica odločila za tisto razlago kazenskega zakonika, po kateri dveletni zastaralni rok velja, če je razveljavitev pravnomočne sodbe posledica vložitve izrednih pravnih sredstev. In ker se po nekaterih pravnih razlagah izredna pravna sredstva izčrpajo z odločitvijo vrhovnega sodišča – v zadevi Patria bi bilo to s pravnomočno odločitvijo o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki bi obsodilno sodbo okrajnega in višjega sodišča razveljavilo –, potem ni nobenega dvoma, da je primer zastaral. Med izredna pravna sredstva po razlagi nekaterih pravnikov ni šteti ustavne pritožbe. In če je Lombar Jenkova res pritrdila tej razlagi zakona, potem pravosodje nima časa, da bi o zadevi Patria znova odločilo do aprila 2017.

Če torej držijo naše informacije, da je primer Patria zastaral, to tudi pomeni, da je imel odvetnik Antona Krkoviča Jože Hribernik v nasprotju z Janševim odvetnikom Francijem Matozom prav, ko je navajal, da zadeva zastara avgusta letos oziroma za Krkoviča in Ivana Črnkoviča 3. septembra letos. To tudi pomeni, da bo primer Patria, ki je zatresel tako politični kot sodni prostor, ostal pravno nedokončan.

Najmanj verjetna možnost

Sodnica je imela v rokah še eno možnost. Poleg odločitve o zastaranju ali nezastaranju primera – to bi pomenilo, da bi se postopek nadaljeval in da bi trojica spet imela status obtoženih – bi lahko tudi sama izdala oprostilno sodbo, vendar se po naših informacijah za to ni odločila.

Hkrati pa je jasno, da bi njena morebitna odločitev o nezastaranju postopka lahko spet sprožila ustavni spor o (ne)ustavni uporabi določb kazenskega zakonika o zastaralnih rokih.

Odločitev o vseh treh

Odločitev sodnice Tanje Lombar Jenko naj bi bila tako znana za vse tri skupaj, tako za Janšo kot Krkoviča in Črnkoviča, ki jih je redno sodstvo spoznalo za krive in obsodilo na zaporne kazni. Ustavno sodišče je odločilo drugače in mnogi so takratno odločitev sodnikov kritizirali s stališča, da bi moralo že samo dokončno presoditi in da primera ne bi smelo vračati na prvo stopnjo. Tako pa, kot kaže, primer dokončnega sodnega epiloga ne bo dobil.