Vse stranke za volitve, mandatar še v igri

Prvi kandidat, Gojko Stanič, zbira podpise za kandidaturo za mandatarja, za zdaj neuspešno.

Objavljeno
26. september 2011 10.01
Posodobljeno
26. september 2011 10.10
Tanja Starič, Mario Belovič, notranja politika; Miha Jenko, gospodarstvo
Tanja Starič, Mario Belovič, notranja politika; Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana – Jutri opolnoči se izteče rok, v katerem morajo predsednik države, poslanske skupine ali pa deset poslancev vložiti predlog kandidature za začasnega mandatarja. Današnji pogovor predsednika države Danila Türka z vodji poslanskih skupin in strank je potrdil, da so v vrhu slovenske politike uradno vsi za predčasne volitve.

Toda medtem je Gojko Stanič, predsednik nekdanje obrtniško-podjetniške stranke, dolgoletni profesor politologije na fakulteti za matematiko in fiziko ter ustanovitelj Inštituta za delničarstvo potrdil, da zbira podpise poslancev za kandidaturo za predsednika vlade. Stanič je prepričan, da ima dovolj znanja, vendar »če nimaš politične moči, ne moreš nič narediti«.

V petek je vsem poslanskim skupinam poslal svojo novo knjigo, ki je tudi njegov program. Pogovarjal se je doslej le s poslanskima skupinama nepovezanih poslancev in Zaresa, z drugimi se bo danes.

Poslanci: Na volitve

Toda Stanič bo očitno težko zbral potrebnih deset podpisov, še manj podporo poslanskih skupin. Tudi Franc Žnidaršič, vodja nepovezanih poslancev, je danes povedal, da »ne verjame, da se bo to zgodilo«. »Če bo kdo postavil to vprašanje, se bomo pogovarjali, vendar temu sam nisem naklonjen,« je dodal.

Tudi vse stranke, vključno z Zaresom, so se na pogovoru s predsednikom države zavzele za predčasne volitve in ne iščejo kandidatov za mandatarja. Dušan Kumer, SD, je zavrnil očitke, ki se v zadnjih dneh pojavljajo v stranki, da namreč prostovoljno predajajo oblast SDS. »Zakaj pa naj bi Janša zmagal? Teh volitev še ni bilo. SD je močnejša od SDS,« je zatrdil.

Če poslanci ne bodo predlagali mandatarja, se bo predsednik države znašel v pravni dilemi. Če v četrtek razpusti parlament in razpiše volitve, lahko prekrši rok 30 dni, ki je določen v ustavi. Če pa tega ne stori, ga bodo obtožili zavlačevanja. Zato se bo Türk o tej temi danes posvetoval z eminentnimi slovenskimi pravniki.

Ponovno manjkala le SDS

Samo opozicijska SDS se znova ni udeležila pogovorov pri predsedniku države Danilu Türku, ki te dni preverja, kako bi bilo mogoče čim bolj skrajšati politično krizo, ki je nastala po padcu Pahorjeve vlade. Jože Tanko je pisno sporočil, da »kakršno koli zavlačevanje z razpisom predčasnih volitev ni primerno«. Predsedniku države SDS očita, da je »ideološko koalicijo brezrezervno podpiral v volilni kampanji, nato nesposobnega kandidata predlagal za predsednika vlade ter pozneje z uporabo očitnih dvojnih meril ocenjeval in podaljševal njeno slabo delo«.

V SDS zato pričakujejo, da bo predsednik države za to prevzel svoj delež politične odgovornosti. Prvaki vseh drugih strank so k predsedniku države prišli in vsi po vrsti so zagotavljali, da kandidata za mandatarja ne iščejo in da gredo na predčasne volitve.

SD in Zares

»Ne podpiramo nobenega vmesnega mandatarja,« je bil jasen vodja poslancev Dušan Kumer in s tem zavrnil špekulacije, da bi pri tem lahko sodelovala SD: »Nič od tega ni res.« Tudi če kandidata predlaga kdo drug, ta nima možnosti, saj v parlamentu ne bi dobil 46 poslanskih glasov, meni Kumer. Mandatar bi bil lahko izvoljen le z glasovi SDS.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je povedal, da je stranka pripravljena na oba scenarija, predčasne volitve ter morebitnega mandatarja in novo vlado. »Drugi scenarij, sestavljanje nove vlade, ni v naši moči, pri tem nismo imeli in nimamo nobene aktivne vloge. Če bi takšna možnosti bila, bi jo proučili,« je povedal Golobič. Pri tem je še dodal: »Ne moremo si predstavljati, da bi bil kredibilen in da bi bil takšen predlog formuliran brez največje SD in predsednika republike.«

Desus in SNS

Tudi predsednik Desusa Karl Erjavec in vodja poslancev stranke Joško Godec sta Türku povedala, da si v stranki želijo čim prej predčasne volitve – konec novembra ali v začetku decembra. Če bi predsednik republike predlagal kandidata za mandatarja, bi o tem v stranki razmislili, vendar Erjavec po pogovoru »ni prepričan, da bo Türk kar koli predlagal«. Desus ne bo predlagal kandidata, niti ne bo podprl nobenega predloga. Le če bi ga predlagala SD, bi si vzeli »pet minut časa in predlog proučili«.

Predčasne volitve bodo verjetno med 13. in 27. novembrom, pa meni prvak SNS Zmago Jelinčič. Da bi deset poslancev danes predlagalo mandatarja, Jelinčič ne pričakuje in zagotavlja, da ga SNS ne bo: »Kandidat naj bi bil Gojko Stanič in ne vem, ali bo dobil tri podpise; SNS pri tem ne bo sodelovala.«

SLS, LDS in manjšinska poslanca

»Ne smemo izgubljati niti dneva, da še letos pridemo do novega parlamenta,« meni tudi predsednik SLS Radovan Žerjav in dodaja: »Nobenega vmesnega koraka, ki ne vodi k temu, da država dobi vlado z jasnim mandatom, ne bomo podpirali.«

Predsednica LDS Katarina Kresal je predsedniku republike predlagala, naj se dogovorijo za skupen datum, kdaj bi bile volitve. Dobro bi bilo, da so čim prej, meni Kresalova, vendar v roku, ki strankam omogoča, da se lahko na njih pripravijo. »Resnično dvomimo, da bo kdo prišel s predlogom mandatarja. Če se bo kdo želel pogovarjati, se bomo. Prav realno pa to ni.«

Poslanca narodnih manjšin Roberto Battelli in László Göncz sta k Türku prišla zadnja med poslanci. Podpirata čimprejšnje predčasne volitve, morebitnega kandidata za mandatarja pa ne nameravata podpreti. »Gospoda Staniča ne poznam,« je dejal Battelli, Göncz pa: »O tem sem slišal samo namige, nedvoumno pa sem izjavil, da ne nameravam podpreti nobenega mandatarja.«

Peterle: Levica je zamočila

Mimo stavbe na Erjavčevi je po naključju prišel evropski poslanec Lojze Peterle. Po njegovem mnenju so predčasne volitve lahko že v dveh mesecih. »Videli smo, kako ne gre. Levica je drugič zamočila, zdaj je očitno na vrsti druga stran. Ta mora priti z jasnim programom in pridobiti zaupanje ljudi,« je napovedal. Zdaj meni, da je velika koalicija SDS-SD mogoča. »Predsednik SDS je zelo lepo obdelal stranke z majhnimi odstotki. Razumel sem, da nanje ne računa veliko. Kakršna je slika zdaj, ne vidim pomladne opcije. Treba bi bilo delati močneje, drugače, da bi jo postavili,« je bil kritičen Peterle.

Pahor gre na volitve

Borut Pahor je v pogovoru za Radio Slovenija napovedal, da se bo na parlamentarnih volitvah potegoval za ponovni mandat, kandidatura za mesto predsednika republike pa ga ne zanima. Pahor pričakuje, da se bo predsednik republike Danilo Türk v torek odločil za razpis predčasnih volitev. »Upam, da nihče ni tako predrzen v svoji ošabnosti, da bo poskušal voditi vlado brez mandata ljudi,« je sporočil.

V četrtek na vladi intervencijski zakon

Vlada, ki opravlja le tekoče posle, ne bo predlagala rebalansa proračuna 2012, bo pa na četrtkovi seji predlagala intervencijski zakon, s podaljšanjem letošnjega intervencijskega zakona tudi v leto 2012. Če tega ne bi storila, bi se proračunski odhodki prihodnje leto povečali za približno 220 milijonov evrov, že na začetku leta 2012 bi se zgodili udari na javne finance, ki jih pozneje ne bi bilo mogoče odpraviti, je po včerajšnjem posvetu povedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Kamnarjeva je pojasnila, da bo vsebina zakona natančneje razložena v četrtek. Primerjala pa ga je z intervencijskim zakonom za leto 2011, po katerem so plače javnih uslužbencev zamrznjene in je »dopustna revalorizacija ena četrtina tistega, kar določata kolektivna pogodba in zakon o plačah v javnem sektorju. Drugo je vprašanje delovne uspešnosti. Napredovanja so bila zamrznjena samo za leto 2011, ne pa tudi za 2012, kar je velik finančni zalogaj. Predlagali bomo, da zamrznitev velja tudi v letu 2012. Pri socialnih transferjih je bilo prav tako določeno, da se valorizacija transferjev opravi le leta 2011 do ravni ene četrtine zakonskega določila. Zdaj bo vlada to predlagala tudi za prihodnje leto. Zakon vključuje tudi valorizacijo pokojnin in pokojnine bi se prvega januarja prihodnje leto valorizirale, če se ukrep zamrznitve valorizacij ne bi podaljšal tudi v prihodnje leto.«