Vsi študenti ohranjajo svoje pravice

 Vlada sprejela spremembe zakona, da bodo študentje na neakreditiranih programih obdržali pravice.

Objavljeno
29. oktober 2014 19.39
suhadolnik biotehnična fakulteta
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Vlada je potrdila manjšo spremembo zakona o visokem šolstvu in ga poslala državnemu zboru, da ga sprejme po nujnem postopku. Tako bo omogočeno, da okoli dvesto študentov, vpisanih v neakreditirane študijske programe na ljubljanski in primorski univerzi, ohrani pravice, ki jim pripadajo s statusom študenta. Prav tako bo to zagotovilo, da bodo njihove diplome javno veljavne.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) spremembo podpirajo, si pa hkrati želijo, da se v najkrajšem možnem času začne priprava celovitih sprememb zakona, saj menijo, da se z delnimi posegi v zakonodajo poslabšuje sistem visokega šolstva. Kot je po današnji seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, so širši sestanek vseh deležnikov že organizirali.

Sklenili so, da je predlog novele zakona, ki ga je pripravila ekipa prejšnjega ministra Jerneja Pikala, osnova za nadaljevanje pogajanj. V ožji skupini, ki bo pripravljala popravke, bo po novem več predstavnikov študentov, ne le ŠOS, ampak tudi študentskih svetov univerz in zasebnih institucij.

Ker bodo pogajanja o noveli zakona potekala še naslednje leto, bo ministrstvo še pred tem s ponovno manjšo spremembo zakona poskušalo urediti financiranje zavodov, kot to zahteva odločba ustavnega sodišča iz leta 2011.