Vsi za viceguvernerko, Mesecu poslansko stanovanje  

Po presenetljivem padcu viceguvernerja Fabjana Ireni Vodopivec Jean bolje kaže. 

Objavljeno
17. september 2015 17.52
Dr. Erik Keršovan Ljubljana 7.5.2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Namestnico direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja Ireno Vodopivec Jean je mandatno volilna komisija danes soglasno predlagala državnemu zboru za viceguvernerko Banke Slovenije. O kandidatki bodo poslanci glasovali prihodnji teden.

V prvem poskusu julija za dosedanjega viceguvernerja Janeza Fabjana presenetljivo ni glasovalo dovolj poslancev. To je bil sploh prvi predlog predsednika republike Boruta Pahorja, ki ga državni zbor ni potrdil.

Glas premalo za Jazbečev predlog

Kot smo poročali je podaljšanju mandata Fabjanu, ki ga je Pahorju predlagal guverner Boštjan Jazbec, pred tajnim glasovanjem nasprotovala SDS zaradi zloma bančnega sistema, ki ga z milijardnimi nakazili rešujejo davkoplačevalci. »Če isto stvar ponavljaš na isti način, ne moreš pričakovati drugačnega ali pa boljšega rezultata,« je, da kandidata ne bodo podprli, takrat napovedal Jože Tanko (SDS). Za Fabjana je tajno glasovalo 45 poslancev ali eden premalo. Po napovedih strank v mandatno volilni komisiji se zaplet skoraj zanesljivo ne bo ponovil. Glasove za Ireno Vodopivec Jean so namreč danes napovedali iz SMC, SDS in SD. Vodja poslanskega kluba Desusa Franc Jurša pa je dejal, da bo kandidatko podprlo pol njihovih poslancev. Že 56 glasov SMC in SDS bi več kot zadostovalo za izvolitev. Kandidatka bo izvoljena, če ji bo glas tajno namenilo najmanj 46 poslancev.

SDS proti Kerševanu zaradi Türka

Večina poslancev v mandatno volilni komisiji je zboru predlagala, naj potrdi izjemno napredovanje višjega sodnika Franca Seljaka v vrhovnega sodnika. Ker predloga iz sodnega sveta v preteklosti niso posebej utemeljili, napredovanja zboru pred poletjem komisija ni predlagala. S pojasnili sodnega sveta, ker še ne vsebujejo razlag, s katerimi sodbami se je Seljak izkazal, pa v SDS tudi danes niso bili zadovoljni. Še bolj se je zapletlo ob predlogu sodnega sveta, da bi zbor za vrhovnega sodnika izvolil profesorja na pravni fakulteti v Ljubljani Erika Kerševana. Kerševanu, ki je bil v preteklosti nekaj časa tudi sekretar ustavnega sodišča, iz SDS izrecno nasprotujejo, da je za tako visoko sodno funkcijo neprimeren, ker je bil svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za pravno področje, ko je ta odlikoval nekdanjega šefa SDV Tomaža Ertla, hkrati pa nima niti dneva izkušenj s sojenji, ker še nikoli ni bil sodnik.

A večine poslancev SDS z ugovori o vtisu politične pristranosti kandidata za sodnika ni prepričala.

Pogojno stanovanje Mesecu

Kerševan Danilu Türku na pravnem področju ni svetoval do konca mandata, ki ga nekdanjemu predsedniku ni uspelo ponoviti. Že prej so ga namreč iz ustavnega sodišča povabili, da bi opravljal pomembno vlogo generalnega sekretarja, ki ob predsedniku sodišča tudi javno predstavlja ustavno sodišče. Če bi veljal za politično pristranskega, mu te funkcije že ustavni sodniki ne bi ponudili in mu je tudi ne bi pustili opravljati.

V zgodovini države je bilo sicer nekaj primerov imenovanj najvišjih sodnikov, ki bi bila zaradi možnega vtisa politične pristranosti lahko sporna. Za ustavnega sodnika je bil denimo izvoljen celo nekdanji predsednik politične stranke, ki je bil tudi poslanec, Ciril Ribičič,  med sedanjmi ustavnimi sodniki pa je nekdanji poslanec Miroslav Mozetič, ki pa kakšne stranke ni vodil.

Brez posebnih zapletov so, tudi iz opozicije, v mandatno volilni komisiji podprli kandidaturo Tatjane Steinman za vrhovno sodnico, o kateri bo državni zbor tako tudi lahko odločil že prihodnji teden.

Na koncu seje je mandatno volilna komisija poslancu Združene levice Luki Mesecu v najem dodelila poslansko stanovanje, a z odložnim pogojem, da mora najprej odpovedati pogodbo za stanovanje, ki ga trenutno že ima najetega.