Z dobrimi 8 milijoni evrov v nov boj proti korupciji in kriminalu

Predlogi policije in tožilstva znani. Novi uslužbenci bi okrepili NPU in računalniško forenziko.

Objavljeno
16. januar 2014 20.20
Alenka Bratušek slovenska predsednica vlade v svoji pisarni v Ljubljani 23.decembra 2013.
M. V., notranja politika
M. V., notranja politika

Ljubljana – Danes je premierka Alenka Bratušek v skladu z dogovorom, ki ga je prejšnji teden sklenila z vrhom policije in tožilstva, na mizo dobila predloga kadrovskih, tehničnih in finančnih okrepitev, ki jih potrebujejo organi odkrivanja in pregona za še bolj učinkovit boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Predlogi policije so, kot je  potrdil Stanislav Veniger, naslednji: 76 novih uslužbencev in 5,5 milijona evrov dodatnega denarja za plače in materialne stroške.

Novi uslužbenci bi okrepili Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in računalniško forenziko. Razpisali bi 56 delovnih mest, 20 pa je predvidenih začasnih razporeditev za NPU. Razpisi bi potekali na treh ravneh: interni razpisi znotraj policije, interna objava med resorji državne uprave ter zunanji razpis.

Na vrhovnem državnem tožilstvu danes številk niso hoteli razkriti, vendar so po naših informacijah v urad predsednice vlade poslali predlog za dodatne tri milijone evrov v tem letu. Koliko novih tožilcev, strokovnega osebja in pripravnikov bi lahko zaposlili za ta denar, tožilci Bratuškovi niso sporočili.

Iz številke bi lahko sklepali, da okoli 30 novih tožilcev. Ti bi svoje delo začeli na okrožnih državnih tožilstvih, od tam pa bi v Specializirano državno tožilstvo, ki preganja gospodarski kriminal, prerazporedili nekaj najbolj izkušenih okrožnih tožilcev. So pa za to potrebne spremembe zakona o državnem tožilstvu, ki naj bi jih sprejeli po nujnem postopku.