Z reformo dela, kljub vladni krizi, naprej

Socialni partnerji so pripravljeni na pogajanja o reformi trga dela.

Objavljeno
15. januar 2013 20.55
LJUBLJANA SLOVENIJA 18.03.2010 DELAVSKA MALICA FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Kljub politični krizi bo vladajoča koalicija vendarle poskusila uveljaviti reformo trga dela. To je kot eno zadnjih prioritet pred morebitnim izstopom iz koalicije napovedal minister za gospodarstvo Radovan Žerjav. Nadaljevanju pogajanja so naklonjeni tudi socialni partnerji.

Po zadnjih napovedih koalicije bo ta vendarle poskusila uveljaviti vsaj še eno strukturno reformo: reformo trga dela. Še preden je izbruhnila politična kriza, ki grozi, da bo na vladni strani »odnesla« glavnega pogajalca resornega ministra za delo Andreja Vizjaka, je koalicija predvidevala, da bo reformo sprejela na februarski seji državnega zbora. Po tem scenariju bi socialni partnerji imeli vsaj še do konca meseca čas za pogajanja, saj reforma še ni usklajena z delodajalci in sindikati.

Kljub negotovosti, ali bo vladajoča koalicija do takrat sploh vzdržala, tako predstavniki delodajalcev kot sindikatov še računajo na pogajanja, ki so za zdaj predvidena za prihodnji ponedeljek.

»Na politično krizo se ne oziramo veliko, saj tega nikoli nismo razumeli kot projekt določene vlade. Pri reformi delujemo interesno in strokovno, pri tem pa pazimo, da ta ohrani ustrezno raven varnosti in delovnopravnih pravic za zaposlene,« pravi generalni sekretar sindikalne centrale Pergam Jaka Počivavšek.

V sindikatu so se pripravljeni pogajati še naprej; če bo vladajoči koaliciji reformo do datumov, ki si jih je postavila, uspelo uveljaviti, je njihova stvar, pravi Počivavšek. Na pogajanja so pripravljeni tudi v Združenju delodajalcev Slovenije.

Generalni sekretar združenja Jože Smole pravi, da se bodo pogajali do konca, »dokler bo kakršna koli možnost, da bo reforma uspešna«. Opozarja, da trenutne rešitve niso dokončno usklajene še z nobeno pogajalsko stranjo, trenutno zapisane rešitve pa so slabe. »Pred nami je še vedno zelo veliko dela, če ne bi videli možnosti za uspeh, se ne bi več pogajali. Reformo je treba razumeti kot odgovor na gospodarske razmere, ne pa v kontekstu politične krize,« pravi Smole. In dodaja: to pred vse nas, vlado, sindikata in delodajalce postavlja veliko odgovornost.