Za evroposlanca na listi DL 50 predlogov

Državljanska lista je končala evidentiranje kandidatov za EU volitve, med poslanci največkrat predlagana Polonca Komar.

Objavljeno
21. januar 2014 17.23
Posodobljeno
21. januar 2014 17.56
dz
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - V DL so konec minulega tedna končali postopke evidentiranja kandidatov za volitve poslancev v Evropski parlament.

Med okoli 300 predlogi je več kot 50 različnih imen, so za STA pojasnili v stranki. Med tistimi, ki so predlagali kandidate iz poslanske skupine, jih v Evropskem parlamentu največ vidi podpredsednico DZ in poslanko DL Polonco Komar.

Virant najverjetneje ne bo kandidiral

Vodstvo stranke DL se bo z evidentirani kandidati za evropske volitve pogovorilo in preverilo soglasja h kandidaturam. Do zakonsko predvidenega roka bodo oblikovali kandidatno listo. Med evidentiranimi kandidati je tudi prvak DL Gregor Virant, ki se sicer o kandidaturi še ni dokončno izrekel. A kot je danes potrdil za STA, se vendarle bolj nagiba k temu, da se za kandidaturo ne odloči, saj ima »veliko dela v Sloveniji«.

V Delu smo pisali, da med strankami PS, DL, LDS in Zares oz. slovenskimi strankami članicami ALDE potekajo pogovori o morebitnem skupnem sodelovanju na evropskih volitvah. Čeprav iz DL odgovora glede tega še ni, pa iz njenih aktivnosti pred evropskimi volitvami izhaja, da se pripravlja na samostojen nastop na volitvah. Ta stranka bo poslance v Evropski parlament kandidirala prvič.

Postopke evidentiranja kandidatov so zaključili tudi v SD in v NSi, v SLS pa še ne. Tudi v največji vladni stranki PS evidentiranje kandidatov za evropske volitve še poteka. Prav tako se uradno še vedno niso odločili niti, kateri evropski skupini se bodo priključili. V SDS pojasnil ne dajejo, v Desus pa se o nastopu na evropskih volitvah še niso uradno odločili.