Za Gorška verjetno usodna Voduškova aretacija

Prvi mož policije je nepreklicno odstopil. S 1. oktobrom bo (začasno) vodenje slovenske policije prevzel Karol Turk.

Objavljeno
08. avgust 2012 15.12
Posodobljeno
08. avgust 2012 15.33
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - »Sprejel sem odločitev, da odstopim z mesta generalnega direktorja slovenske policije,« je javnost danes nepričakovano seznanil Janko Goršek. Podrobnosti ni razkril, je pa povedal, da imata z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom preveč različne poglede na delovanje policije.

Da bodo na vrhu policije letele glave, se ugiba že kar nekaj časa, pravzaprav od samega nastopa funkcije notranjega ministra Vinka Gorenaka, resno pa se je o tem začelo govoriti po aretaciji novinarja in lastnika Info TV Vladimirja Voduška. Gorenak je danes sicer dejal, da »po njegovi oceni to na odstop ni popolnoma nič vplivalo«.

Zadnje čase vse več pritiskov

Kje so glavni razlogi, da se je Goršek odločil za takšen korak (presenetil je celo ožje sodelavce), uradno ostaja skrivnost, saj sta z ministrom dogovorjena, da podrobnosti njunih razhajanj javnosti ne razkrijeta.

A so se po naših informacijah na šefa policije začeli pritiski vršiti prav po Voduškovi aretaciji. Pred dnevi je Goršek za Delo razkril, da zadnje dni zelo čuti intenzivno dogajanje, da bi ga radi znova postavili v različne zgodbe o teorijah zarote, predvsem pa ga poskušali diskreditirati.

»Vse izhaja iz preiskav, ki so se dogajale zadnje čase, a nikoli ne bom privolil v razvrednotenje dela policistov in kriminalistov. Moja naloga je, da preiskovalce, ki delajo pri posameznem primeru, zaščitim, predvsem ko jih poskušajo diskreditirati,« je bil jasen Goršek.

Danes je povedal, da sta se z ministrom pogovorila na širi oči. Spoznal je, da je v njunem odnosu - ki ga je sicer vselej označeval za korektno - prišlo do velikih razhajanj in pogledov o delu slovenske policije. »Ni prav, da bi različni pogledi vplivali na dobro delo policistov, zato se mi zdi korektno in profesionalno, da odstopim,« je povedal.

Neuradno smo izvedeli, da je minister direktorju policije na zaupnem sestanku jasno povedal, da so mu šteti dnevi, Goršku je tako ostalo samo še, da si izbere pot. Sklenil je, da odstopi s 1. oktobrom.

Gorenak je povedal, da bo odstopno izjavo posredoval vladi, in zanikal namigovanje medijev na politično ozadje odstopa. O novem šefu policije bodo odločali v skladu z zakonom. Vprašanje je le, kakšnim, saj se pojavljajo govorice, da ga bodo ustrezno spremenili, kar bi jim omogočalo postavljanje »svojih« ljudi na ta položaj.

Goršek je še dejal, da mu ni žal, da je 19. februarja 2009 prevzel vodenje policije, zaupanje, da bodo tudi v prihodnje delali tako dobro, pa še naprej ostaja, neglede na to, kdo bo vodil policijo. Znano je že, da bo do potrditve novega generalnega direktorja policijo vodil zdajšnji Gorškov namestnik Karol Turk, sicer Gorenakov prijatelj. V Turka ima sicer polno zaupanje tudi Goršek.

Na večne očitke, da je bil tudi on politično nastavljen, pa Goršek odločno: »Nikoli ne bom grel kljuke vrat kakšne od političnih strank. Sem policist, nisem politik!«

Je pa odhod prvega med policisti sprožil plaz kritik vlade.