Za NSi je Janševa koalicija sprejemljiva tudi brez njega

Ljudimila Novak zagotavlja, da bi Janšo podprli tudi ob morebitni zaupnici. Erjavec pa je prepričan, da predčasne volitve za DeSUS ne bi predstavljale težav.

Objavljeno
12. januar 2013 19.37
vidic parlament
V. V. Delo.si
V. V. Delo.si

Ljubljana - Kljub temu, ko je DL Janšo pozvala k odstopu in zagrozila z izstopom iz koalicije, je predsednica NSi Ljudmila Novak za STA povedala zatrdila, da bi premiera Janšo, če bi se ta odločil v parlamentu iskati zaupnico, zagotovo podprli.

Predsednica NSi v sodelovanju z vlado vidi predvsem zavezo izvesti reforme, ki so si jih zadali s podpisom koalicijskega sporazuma. Kot ključni točki je izpostavila ustanovitev državnega holdinga in slabe banke, ki »bosta obradila dobre sadove«

Dodala je še, da NSi v koalicijo s Pozitivno Slovenijo zagotovo ne bo vstopila.

Erjavec ne verjame, da obstaja možnost iste koalicije z novim mandatarjem

Prvaka DeSUS Karla Erjavca poziv DL premieru Janezu Janši k odstopu ni presenetil, težko pa napove, pravi, kaj se bo zgodilo s koalicijo. Ocenjuje, da se lahko zgodijo predčasne volitve, ki, tako Erjavec, "ne bi bile katastrofa", medtem ko se mu zdi koalicija z drugim mandatarjem malo verjetna. Tudi za tehnično vlado ni interesa, pravi.

STA poroča, da bo DeSUS na ponedeljkovem izvršnem odboru preučil politični položaj in premislil, katera možnost je najboljša za Slovenijo."Želeli bi, da ta politična kriza mine s čim manjšimi praskami, saj smo v občutljivem obdobju,"je še dejal Erjavec.

Izvršni odbor DeSUS bo v ponedeljek razpravljal tudi o možnosti, da bi SDS predlagal drugega mandatarja za isto koalicijo. Vendar Erjavec poudarja, da bi v tem primeru morali predlagati nekoga, ki bi ga sprejeli vsi koalicijski partnerji in bi Slovenijo lahko potegnil iz krize. V ta scenarij pa ne verjame.

DeSUS bo preučil tudi možnost morebitne nove koalicije, če Janša ne odstopi. Glede na vse blokade po besedah Erjavca za tehnično vlado ni nobenega interesa, DL pa je z današnjim"ultimatom zaprla določena vrata". Se pa strinja, da je na potezi tudi predsednik vlade, čeprav"iz prvih odzivov SDS vidimo, da ne nameravajo sami povleči kakšne poteze, temveč čakajo na DL, da vložijo podpise za konstruktivno nezaupnico vladi".

Erjavec je še zatrdil, da predčasne volitve za DeSUS niso težava. Prepričan je, da bodo dosegli lep rezultat.

Prvak DeSUS je ponovil, da bi morala zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopiti tako premier Janša kot župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Kongres PS je sicer sprejel predlog Zorana Jankovića, da do naslednjega volilnega kongresa, ki bo še letos, zamrzne funkcijo predsednika stranke.

Po Erjavčevih besedah pa bodo ljudje"slej ko prej - če ne drugače, na volitvah -, ocenili, ali je bilo ravnanje Jankovića ustrezno".