Za NSi osnutek koalicijske pogodbe nesprejemljiv

Desus že v koaliciji. Za Zaab osnutek preveč ohlapen. ZL gre v »socialistično opozicijo«: Osnutek je brez rdeče niti.

Objavljeno
29. julij 2014 11.43
Posodobljeno
29. julij 2014 11.43
Ljudmila Novak in Matej Tonin na novinarski konferenci NSi v Ljubljani 29.maja 2014.
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., Mo. H., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., Mo. H., notranja politika

Ljubljana − Čeprav so se v SMC s koalicijskimi zavezami poskušali približati SD (ohranitev socialne države in javnega sektorja) in NSi (delna socialna kapica in nobenih novih davkov, razen nepremičninskega) so se krščanski demokrati močno »ohladili« za sodelovanje v Cerarjevi »pisani« vladi.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je po sestanku s SMC dejala, da v osnutku koalicijske pogodbe manjkajo konkretni predlogi in rešitve. »Preveč se upošteva le eno priporočilo evropske komisije, ostala pa premalo, program je premalo reformni in prinaša premalo konkretnih zadev«

Novakova pravi tudi, da v osnutku ni veliko njihovih predlogov, pričakovali, da so jih več. Cerar jim po njenih besedah sicer zagotavlja, da so pogajalske možnosti še vedno odprte. NSi bo sedaj Cerarju poslala pisne predloge, na podlagi tega, koliko bo upoštevanih, pa se bodo na svetu stranke odločili o vstopu v koalicijo.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je že pred sestankom za Delo ocenil, da je osnutek, ki ga je poslal Miro Cerar, za NSi nesprejemljiv. »Koalicijska pogodba v taki obliki je za nas nesprejemljiva. Ne vsebuje nobene nič bistvenega, kar smo zahtevali,« je komentiral.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je sicer vseskozi poudarjala, da bo zanje ključno, ali bo najverjetnejši mandatar v koalicijski pogodbi upošteval gospodarsko-ekonomske poudarke NSi. Potrdila je tudi, da si stranka v morebitni vladi želi voditi gospodarski resor, neuradno pa je bilo slišati, da jih zanima tudi eno državotvorno ministrstvo.

Desus si želi široke koalicije

Za Desus je medtem že skoraj zagotovo, da bo v koalicijo vstopila. Predsednik Karl Erjavec je danes ponovil, da Desus za zdaj sodeluje v »okvirni koaliciji«. V petek bo izvršni odbor stranke, kjer bodo sporočili, kako potekajo pogajanja tudi glede razdelitve mest. Želijo so dva do tri resorje: »Mi smo zadovoljni, da smo v glavnem se uspeli dogovorit o vseh naših predlogih. S tem da pričakujemo, da bomo še nekaj naredili v smeri, da bo naslednje leto prejelo regres čim več upokojencev, vendar bo treba pogledati tudi proračunske in gospodarske možnosti.«

Si pa v Desusu želijo široke koalicije tudi s SD in NSi, saj kot pravi, je v tem času potrebna široka in močna vlada.

Zaab: Premalo natančno

Predsednica Zaab Alenka Bratušek je po sestanku s SMC dejala, da je koalicijska pogodba v finančnem in gospodarskem delu še precej ohlapna. »Pri zagonu gospodarstva manjkajo konkretni ukrepi, pri konsolidaciji javnih financ pa natančen časovni okvir konsolidacije,« je dejala Bratuškova, ki dokončne odločitve o vstopu v koalicijo še ni sprejela.

ZL gre v opozcijo

Za zdaj je zagotovo le, da v vladi ne bosta SDS in Združena levica (ZL). Luka Mesec je po današnjem drugem krogu koalicijskih pogajanj dejal, da koalicijska pogodba nima rdeče niti, zato bo ZL opozicija, socialistična opozicija. »Ni odgovorov niti nastavkov, kako bo vlada servisirala dolg,« je kritičen Mesec. Dejal je, da bo konec avgusta še en sestanek, na katerem bi našli skupne projekte opozicije in koalicije: »To bo potekalo tako, da bo vlada odprla projektno pisarno, v kateri bo imela opozicija možnosti predlagati in izvajati svoje projekte,« je dejal Mesec.

SD še neodločena

Predsednik SD Dejan Židan je po pogovoru s Cerarjem dejal, daje osnutek primeren za nadaljnjo obravnavo, a je na področju socialne države premalo konkreten. SD bo v četrtek sklical predsedstvo stranke, kjer bodo prosili za mandat za nadaljnja pogajanja, ki bodo predvidoma v naslednjem tednu. V tem času bodo pripravili pisne predloge.

Miro Cerar je danes pogovore označil za konstruktivne in polne vsebine. Pogovore, ki bodo temeljili na podlagi prejetih pripomb parlamentarnih strank, pa bodo po njegovih besedah nadaljevali prihodnji teden. Upanja na široko koalicijoa je po njegovi oceni še vedno povsem realno.

 

Na osnutek se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. Po twitterju je zapisal: »Vlado že imamo. Še mavrična koalicija za premaz in Izvršni svet SMC, da bo po krahu prevzel odgovornost − pa bo.«