»Za padec bonitetnih ocen je kriva Pahorjeva vlada«

Janša: V prejšnjem mandatu so ropali banke, pri tem je sodeloval tudi Janković, ki mu odgovarja, naj se preiskave boji sam.

 

Objavljeno
07. september 2012 17.58
Pi. K., Ti. K., An. B., Delo.si
Pi. K., Ti. K., An. B., Delo.si

Ljubljana  - »Vlada bo poslancem opozicije z veseljem pojasnila prave razloge za sedanje stanje v državi in razloge za padanje bonitetnih ocen«, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v odzivu na zahtevo PS za izredno sejo o javnofinančni vzdržnosti.

»V Evropi in v svetu je splošno znano, da so ključni razlogi v skrivanju dejanskega stanja v prejšnjem mandatu ter posledično prepozni ali neustrezni reakciji Pahorjeve vlade na krizo,« so zapisali v kabinetu predsednika vlade. 

Po njihovem mnenju, so med razlogi za skrivanje pravega stanja najpomembnejši strah vplivnih posameznikov, ki so že drugič v obdobju iste generacije izropali slovenske banke.

»Predsednik stranke, ki zahteva izredno sejo, je pri tem izdatno sodeloval in preko podjetij, ki jih obvladuje, v slovenski bančni sistem izvrtal skoraj 200-milijonsko luknjo,« so še zapisali. 

Na te izjave se je predsednik opozicijske PS Zoran Janković že odzval: »Predsednika vlade smo zgolj želeli opozoriti, naj bo v svoji komunikaciji bolj zadržan, saj s svojimi nepremišljenimi izjavami povzroča veliko škodo državi. Očitno tega sporočila ni razumel.«

»Sem na razpolago vsem institucijam v tej državi, da preverijo neodgovorne in neresnične izjave predsednika vlade«, je dejal Janković. «Očitno smo predsedniku vlade stopili na rep. Prepričan sem, da bo v preverjanju slabih terjatev našel sebe, posebej pri podjetjih kot so Istrabenz, Luka Koper, Zvon, Intereuropa, Pivovarna Laško ... Zagotovo Janez Janša rezultatov preiskave ne bo dočakal tako mirno kot jaz.«

Janković je včeraj v oddaji Pogledi Slovenije dejal, da so pesimistične izjave premiera Janeza Janše o javnofinančnem stanju države negativno vplivale na bonitetno oceno slovenskih obveznic. »Prvič, ko je SDS rušila Pahorjeve reforme, drugič, ko je Janša napovedal, da bomo Bruselj prosili za pomoč, tretjič pa, ko je je izjavil, da je Slovenija na robu bankrota,« je bilo natančen Janković.

Sklic za izredno sejo je danes na novinarski konferenci napovedala PS, saj meni, da predsednik vlade s svojimi izjavami škoduje slovenskemu gospodarstvu. Od premiera zahtevajo, da če bo Slovenija oktobra res bankrotira, naj čim prej razloži, kako bomo to preprečili. Poleg tega pa menijo, da je izredna seja edino orodje, ki ga opozicija ima, da jim predsednik vlade poroča o stanju v državi.