Za podpredsednika NSi potrdili Dimičevo in Horvata

Aleš Hojs je pojasnil, da za zdaj ostaja v NSi.

Objavljeno
12. januar 2015 20.14
Kongres NSI
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Svet NSi je na današnji seji za podpredsednika stranke potrdil poslanca Ivo Dimic in Jožefa Horvata, glavni tajnik stranke pa je ostal Robert Ilc.

Predsednica Ljudmila Novak je pred sejo v izjavi za medije poudarila, da se bodo tudi vnaprej trudili dostojno zastopati vrednote krščanske demokracije.

Predsednik sveta stranke je postal Matjaž Trontelj, njegov namestnik pa Bernard Memon. Potrjena je bila tudi dokončna sestava izvršilnega odbora stranke. Na predlog Novakove so bili vanj imenovani še Cveto Uršič, Janez Pogorelec in Vida Čadonič Špelič.

Novakova je v izjavi za medije pred sejo pojasnila, da je opravila razgovor tudi z njenim protikandidatom na novembrskem kongresu, dotedanjim podpredsednikom NSi Alešem Hojsom. Povabila ga je h konstruktivnemu delovanju, sta se pa strinjala, da bi le stežka deloval v vodstvu NSi, če se ne strinja v zadostni meri s politiko stranke. Pojasnil ji je, da potrebuje pol leta, nato pa se bo sam odločil.

NSi po besedah Novakove ne more preprečiti, da bi nastala kakšna nova stranka, o čemer je bilo sicer precej ugibanj že pred kongresom stranke. Je pa poudarila, da se trudijo dostojno zastopati vrednote krščanske demokracije in »upamo, da bomo združevali in povezovali moči«.

Poleg tega dejstvo, da je nekdo podprl Hojsa pri njegovi predsedniški kandidaturi, po besedah Novakove še ne pomeni, da bi podprl tudi nastanek nove stranke. Kot je poudarila, je govorila tudi s člani, ki so v predsedniški tekmi podpirali Hojsa, vendar pa ti ne razmišljajo o tem, da bi zapustili NSi.

Hojs je sicer v teh dneh za STA pojasnil, da za zdaj ostaja v NSi, njegovi prihodnji koraki pa bodo odvisni od tega, ali se bo v politiki stranke še prepoznal »ali pa bo morda čas za kaj novega«.