Za polovico manj sodelujočih v kampanji o drugem tiru

Na prvem referendumu je sodelovalo 32 organizatorjev kampanje, za zdaj le 15 prijav.

tor, 17.04.2018, 06:00
Po zadnjih podatkih DVK ima volilno pravico 1.714.376 volivcev.    

Ljubljana – Danes se izteče rok za prijavo za sodelovanje v referendumski kampanji o zakonu o drugem tiru. Do včerajšnjega dne je namero o tem izrazilo 15 organizatorjev, med njimi je veliko političnih strank, SMC, SD, NSi, Stranka Alenke Bratušek, SNS, Zeleni, NLS, God ...

Po anketah je zaznati malo interesa med prebivalci Slovenije za ponovljeni referendum o drugem tiru, število prijaviteljev za kampanjo pa se bliža številu sodelujočih na prvem referendumu. Takrat se je prijavilo kar 32 organizatorjev kampanje, tokrat jih je namero, le dan pred iztekom obdobja za prijavo, izrazilo 15.

Med njimi za zdaj ni nekaterih političnih strank (SDS, SLS, Krščanski socialisti in še nekatere manjše stranke), niti predstavnikov lokalnih skupnosti, društev ali celo posameznikov. Med prijavitelji kampanje prav tako ni urada vlade za komuniciranje, zaradi katerega je nato pobudniku referenduma o drugem tiru Viliju Kovačiču uspelo na ustavnem in vrhovnem sodišču, da je razveljavilo izid glasovanja na prvem referendumu zaradi ugotovitev sodišča, da je bila kampanja nepoštena. Vzrok za to je bilo z vladnim sklepom namenjenih 97.000 evrov za kampanjo vlade, stališče sodišča pa je bilo, da bi morala vlada v tem primeru nameniti določeno vsoto tudi pobudniku referenduma.

Naj spomnimo, so se volivci septembra lani že izrekli o drugem tiru. Referenduma se je udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev, podprlo ga je 53,47 odstotka, proti pa jih glasovalo 46,47 odstotka vseh tistih, ki so se udeležili referenduma.

Posebnost ponovnega referenduma ni zgolj to, da gre za prvi takšen primer v zgodovini Slovenije, ampak tudi, da bo potekal le tri tedne pred parlamentarnimi volitvami 3. junija. Zaradi tega bomo v prihodnjih dneh spremljali ne le referendumsko, ampak tudi volilno kampanjo, glede na vsebino pa je pričakovati, da se bosta kampanji zlili v eno, a s to razliko, da bodo imele politične stranke in druge organizacije v referendumski kampanji še en kanal za predvolilne aktivnosti.

In še ena posebnost je zanimiva: stroški za izvedbo ponovnega  referenduma bodo nekoliko višji kot lansko jesen, in sicer bo treba zanj odšteti okoli 3,5 milijona evrov, saj bodo tokrat vsa volišča dostopna tudi invalidom.

 

Prijavi sovražni govor