Za predsednika KPK 13 kandidatov

Na drugi javni razpis se je prijavilo štirikrat manj kandidatov kot na prvega. Pahor si želi čimprejšnjega vodstva.

Objavljeno
21. februar 2014 15.18
Posodobljeno
21. februar 2014 15.40
Ljubljana 07.09.2012 - Goran Klemencic.foto:Blaz Samec/DELO
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Na nov javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja, ki se je iztekel danes, se je odzvalo 13 kandidatov za predsednika KPK.

Na prvi razpis se je prijavilo 55 kandidatov, od tega jih je 35 izpolnjevalo pogoje, na koncu pa izbirna komisija Pahorju ni predlagala nobenega kandidata.

Predsednik države si želi, da bi bilo novo vodstvo KPK imenovano čim prej, v skladu z zakonom pa je pri tem v celoti vezan na predloge izbirne komisije. Ta se bo sestala na seji v začetku prihodnjega tedna in v roku 30 dni preverila izpolnjevanje pogojev in ocenila primernost kandidatov.

Pahor upa, da mu bo izbirna komisija posredovala predloge za predsednika KPK še v času, da bo lahko imenoval hkrati vse tri nove člane senata KPK, predsednika in dva namestnika predsednika.

Za podpredsednika KPK je komisija v začetku februarja predlagala šest kandidatov, Pahor pa bo izbral dva, so sporočili iz njegovega urada. Za ta položaj se predlaga Jurija Fermeta, Jožefa Kovača, Uroša Novaka, Darka Stareta, Jožico Vavpotič Srakar in Almo Maruško Sedlar.