»Za škodo v Luki Koper mora nekdo prevzeti odgovornost«

Julijska blokada koprskega pristanišča po mnenju premiera Mira Cerarja ni povzročila le gospodarske ampak tudi širšo škodo ugledu države.

Objavljeno
26. september 2016 17.30
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Koper - Zaradi julijske blokade koprskega pristanišča je nastala gospodarska in tudi siceršnja škoda in nekdo bo zanjo moral prevzeti odgovornost, je ob robu današnjega odprtja Tedna sredozemske obale v Kopru ponovil predsednik vlade Miro Cerar. Glede možnosti izvzema predora Markovec iz vinjetnega sistema pa je pojasnil, da je ideja še živa.

Po tem, ko je zaradi predloga Slovenskega državnega holdinga (SDH) za zamenjavo treh luških nadzornikov prišlo do napetosti med SDH in Luko Koper in je premier sam pozval k pomiritvi strasti, so se te na eni strani pomirile, »na drugi strani pa je namesto tega nastal še večji revolt, ki ga Luka ni uspela obvladati,« je julijsko dogajanje opisal Cerar.

»Zaradi tega je definitivno nastala neka gospodarska škoda, celo ne samo v ekonomskem smislu, kjer se zdaj pojavljajo tožbe, ko gre za logistične partnerje Luke Koper, ampak, poglejte, tudi širša škoda ugledu države,« je prepričan premier.

Tako je po njegovem mnenju nastala jasna škoda »in mislim, da mora nekdo za to prevzeti na koncu odgovornost«.

Kot je še opozoril predsednik vlade, pa je za presojanje odgovornosti in oceno tega, kakšno podporo ima uprava Luke, pristojen SDH. Cerar je prepričan, da se upravljalec državnih naložb s tem vprašanjem že ukvarja in se bo še ukvarjal.

V zvezi z očitki delavcev Luke, da se ne drži dogovora, ki so ga dosegli na julijskem sestanku z njim, pa je Cerar odvrnil, da se je tedaj seznanil s stališči predstavnikov delavcev, da pa ni bil sklenjen noben dogovor. »Jaz tudi ne morem z njimi sklepati dogovora, tako se pač ne dela v urejeni državi,« je dodal.

Glede napovedi ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da bi predor Markovec še v tem mesecu utegnili izvzeti iz vinjetnega sistema, pa je premier pojasnil, da je minister sam prišel do zamisli, ki pa je ni širše preverjal znotraj vlade, »vlada pa mora poskrbeti, da so ideje, ki so v korist lokalnemu okolju, tudi sistemsko sprejemljive«.

Cerar je sicer dodal, da je omenjena ideja še živa, trenutno pa se preverja, ali je tudi uresničljiva.